15. feb
 
Bør takke nei til kraftkrevende data
Ringsaker kommune bør takke nei til kraftkrevende datasenter, det kan bli dyrere strøm av den slags.

Publisert: 11.sep.2018 14:29
Oppdatert: 11.sep.2018 14:44

Nordavind Site AS ønsker å tilrettelegge for datasenter på Innlandet, blant annet på Rudshøgda. Jeg skal i formannskapet onsdag, og da skal jeg stemme mot forlag til rådmannen i saken.

Skylagring er en ting, men kryptovaluta er en helt annen ting. Utvinning av Bitcoins har vært i vinden ved nye datasenter flere steder i landet, det er en meget energikrevende affære.

Eksempler som har vært i nyhetene nylig er Kryptovaluta Dale AS. På Dale har de startet et datasenter med to-tre ansatte. De utvinner Bitcoins og ønsker nå enda mer energi, voldsomme mengder på 120 MW. Dette tilsvarer halve maksimaleffekten til Drammen kommune med 70.000 innbyggere.

Kryptovaluta lager ingen ting, skaper få arbeidsplasser og bruker enorme mengder med energi. Ringsaker kommune bør si nei takk til kjøp av 30 aksjer i Nordavind DC Sites AS for til sammen kr 150.000 gjennom en rettet emisjon. Rådmannen bør ikke gis fullmakt til å underskrive og følge opp avtaler med Nordavind DC Sites AS.

Dagfinn Rime er professor i finans ved Handelshøyskolen BI. Han forsker hovedsakelig på internasjonal finans, med særlig fokus på valutamarkedet. I E24.no skrev han i desember i fjor: Bitcoin er en boble, og bobler sprekker.

Nouriel Roubini også kalt Dr Doom, advarte i Det internasjonale pengefondet (IMF) om finanskrisen i 2007, og han fikk rett. Nå i februar 2018 uttalte han: Tror kryptovaluta er på full fart over stupet: - Bitcoin er verdens

historiens største boble.

At firmaer som spekuler i Bitcoin-utvinning, får fritak fra el-avgift og eiendomsskatt, er jo også helt trolig. Dette viser hvordan penga rår i blåblå regjering.

Fortell meg gjerne annerledes, men at vi vanlig folk kommer til å få dyrere strøm når slik kraftkrevende datasenter får dukke opp over hele landet. Det trenger man ikke være teknisk ingeniør med fordypning i elkraft for å forstå det.

Tidenes varmeste mai har sendt sommeren 2018 til himmels på statistikken. Sommeren 2018 ble den sjette varmeste i Norge siden målingene startet i 1900. Vi har nok utfordringer med «tomme» vannmagasiner, uten at vi skal få enormt kraftkrevende datasenter også oppå de klimautfordringen vi står overfor.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke