25. mai
EKSTREM TØRKE: Knusktørre jorder mellom Tangen og Stange i fjor sommer. Forfatteren av debattinnlegget frykter at dette blir hverdagen for framtidens generasjoner.
FOTO: Christian E. Bergheim
 
«Våre besteforeldre kunne gjort noe for å forhindre dette – men gjorde det ikke»
Per Svardal og jeg har fått mye plass i Hamar Arbeiderblad de siste par ukene. Hvorfor skriver jeg om klima, miljø og elbiler – og hvorfor skriver jeg ikke om dette privat?

Publisert: 14.mai.2019 14:37
Oppdatert: 15.mai.2019 08:37

6. mai skrev jeg på min private Facebook-konto (utdrag):

«Jeg tenker klimaet, miljøet og naturen generelt som våre barn og barnebarn skal leve i. Dette har opptatt meg siden 2006 da jeg begynte med bioenergi. Det var meningsfylt og føltes riktig i 10 år. Etter den aktive arbeidstiden tenkte jeg at det minste jeg kunne gjøre er å kjøre utslippsfri bil, hvilket er billigere og en ren fornøyelse. Akkurat i dag tenker jeg ekstra mye på at jeg kanskje irriterer flere av mine FB-venner med å skrive om klima, miljø og elbiler på min private «fjesbok». Derfor lover jeg dere med dette å slutte med det. På landsbasis er 92,3 prosent av bilene basert på fossilt drivstoff, mens tilsvarende i Hedmark er 97,4 prosent og i Oppland 97,6 prosent. Rent statistisk skal derfor svært mange av dere være glade når dere leser dette».

Per Svardal får inn en ny artikkel i HA 9. mai der han skriver: Elbilentusiastene og Elbilforeningen lever i dag i en drømmeverden milevidt fra de tekniske realiteters verden på produksjonssiden for elektrisk strøm.

Når det gjelder «de tekniske realiteters verden» så svarte jeg på det meste av Svardals påstander i min artikkel i HA 7. mai. Jeg ventet at han ville komme med sine gamle argumenter og kom ham i forkjøpet.

Drømmen? Min drøm er at mine barnebarn om noen tiår sier at «bestefar bekymret seg unødig – problemforskutteringen som gjorde seg gjeldene tidlig på 2000-tallet viste seg å være basert på misforståelser – klimaet, miljøet og naturen generelt har det aldeles utmerket når vi nå har kommet midtvegs mot 2100».

Min mardröm, eller mareritt på norsk, er at mine barnebarn i 2050 sier at «vi har det vanskelig med blant annet ekstrem nedbør, ekstrem tørke, ekstrem vind, flom, skred, sosial uro, folkevandringer med tilhørende nød og elendighet og økonomiske nedgangstider som følge av klimaendringene. Våre besteforeldre kunne gjort noe for å forhindre dette – men gjorde det ikke».

Jeg avslutter her. La oss håpe at Svardal og hans fossiltilhengere får rett.

LES OGSÅ: Elbil-folket lever i en drømmeverden

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke