25. apr
 
Et valg mellom to måter å dø på

Publisert: 07.sep.2018 13:10
Oppdatert: 07.sep.2018 13:29

Leif Jørn Hvidsten hevder smertelindring og behandlingsavslutning er svaret for døende mennesker. Så sier han at muligheten for smertelindring blir stadig bedre, og en ser stadig medisinske framskritt på feltet. Og han synes å mene at behandlingsavslutning ivaretar den enkeltes og de pårørendes behov for å slippe et forlenget dødsleie. Hva med smertene i et slikt regime.

I forskning.no skriver journalist Ida Korneliussen at norsk helsepersonell ikke gir nok smertelindrende medisiner. Frykt for anklager om aktiv dødshjelp kan være en årsak. Altfor mange har unødvendig store smerter ved slutten av livet, ifølge forsker Simen A. Steindal ved Diakonhjemmet høyskole.

Noen får sovne stille inn, men altfor mange har store smerter i sine siste dager. Det eneste som er sikkert når vi blir født, er at vi en dag skal dø. Forskeren har lest journalene til 220 pasienter som døde på sykehus, og sett på de tre siste dagene i deres liv, og han konkluderer med at ti prosent ikke får tilstrekkelig smertelindring.

Når 42.000 dør hvert år, er det 4,200 personer som ikke får adekvat smertebehandling.

Steindal påpeker at i flere av journalene står det at smertelindrende hjelp er gitt, men at pasientene fremdeles har vondt. Helsepersonell kan gi for lave doser, av frykt for fatale bivirkninger, men frykter aller mest å bli beskyldt for aktiv dødshjelp, mener Steindal.

Opioider som morfiner er vanligste behandling av smerte hos kreftpasienter, og disse kan for eksempel føre til at pasienten slutter å puste, og derfor kan det hende at dosene økes for sakte.

Også pårørende eller pasienten selv kan noen ganger takke nei til smertebehandling, eller ønsker lavere doser enn det egentlig er behov for, på grunn av faren for at behandlingen vil forkorte livet. Men hvorfor skal den som ønsker hjelp til å dø, måtte lide av den grunn?

Jeg har selv opplevd på nært hold at helsepersonell ikke har gitt nok morfin til å lindre smertene nettopp av frykt for at pasienten skulle dø, også når pasienten var helt på slutten av sitt liv med et par dagers forventet levetid. Og jeg opplevde samtidig at helsepersonal uttrykte at det ikke skulle stå på å få nok morfin.

Verdens helseorganisasjon har konkludert med at det er mulig å gi 97 prosent av pasientene god smertelindring, hvis de kliniske retningslinjene for smertelindring følges.

Foreningen Retten til en verdig død arbeider for at menneskene skal få lov å dø i fred og ikke unødig bli holdt i live med kunstige midler. Vi arbeider for at sykehus, sykehjem og andre institusjoner får muligheter til å skape forhold som gir en naturlig og verdig død uten at helsepersonalet skal frykte anklager om aktiv dødshjelp når de gjør sitt ytterste for å hjelpe.

Vårt mål er at loven endres slik at uhelbredelig syke mennesker i terminalfasen, med store lidelser og hjelpeløshet, skal kunne få bistand til å avslutte livet dersom de utvetydig ønsker det og kontrollkriterier er ivaretatt. Et godt hjelpemiddel til det er å respektere livstestamentet og å anerkjenne det som et juridisk bindende dokument.

Selvbestemt frivillig hjelp til å dø er ikke et valg mellom liv og død. Det er et valg mellom to måter å dø på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke