22. mai
POPULÆR MIDDAG: Nordmenn slafser i seg tonnevis med lapskaus i løpet av et år. Men hvor kommer det litt rare navnet fra?
 
Den dramatiske historien om lapskausens opprinnelse
Hver dag bruker vi en hel haug med ord som ingen aner hvor kommer fra. Hva i alle dager betyr for eksempel «lapskaus»?

Publisert: 18.okt.2017 06:34
Oppdatert: 17.okt.2017 11:06

Spørsmålet ble stilt av en kvinnelig lege på Facebook. Altså, hun er ikke Facebook-lege, men hun er en lege med Facebook-profil, bare sånn for å ikke skape noen misforståelser.

«Er det laps-kaus eller lap-skaus?» spurte hun kjapt. Debatten sporet raskt av i alle retninger:

«Hvis du har ei ause til sausen fra lapskausen, er det da ei lapskaussausause?» undret en vittig kvinne.

«Er det så nøye? Mye enklere å bare lage pizza», foreslo en mann.

Jeg mener bestemt at ordet stammer fra Hjalmar Lappskaugs kjøttsuppe; en sikker vinner på kalde dager i Troms. Midt på 1800-tallet jobbet Hjalmar som fisker og bilmekaniker på Senja, og hadde også rykte på seg for å være en racer i byssa. Rundt i bygdene gikk det gjetord:

«Arnt-Steve, har du lyst på en god porsjon Lappskaugs når vi e ferdig me å hiv fesk rundt øran?»

Alt var fryd og gammen, helt til det kom noen søringer og ødela alt. Til Christiania tok de med seg en forfinet og utvannet utgave av den nordnorske retten, og kalte den feilaktig for «lapskaus». En hån mot legenden Hjalmar Lappskaug, spør du meg.

Men, midt i den kokende Facebook-debatten dukket det plutselig opp en litt mer seriøs forklaring fra etymologisk ordbok:

«Lapskaus: Matrett av kjøttbiter, oppskårne poteter og grønnsaker i en saus; i overført betydning: sammensurium. Norsk omskriving av engelsk lobscouse, av uviss opprinnelse.»

Sammensurium er et godt begrep, men jeg stoler fortsatt mye mer på mine nordnorske røtter – og rotgrønnsaker.

I dag synes jeg du skal lage en stor porsjon Lappskaugs, til ære for godeste Hjalmar – og et hittil helt ukjent kapittel i norsk gastronomisk historie.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke