22. apr
Veggmalerier: Tilbake til fordums prakt må inkludere veggmaleriene, skriver Bjørg Eva Aasen.Foto: Tuva Kleven
 
Hvorfor endre byens identitet?
I år markeres det europeiske kulturarvåret over hele Europa. Temaet er «Typisk norsk, ikke bare norsk» der et av målene er å verdsette, kjenne og beskytte kulturarvens verdi og reflektere over kulturarvens plass i våre liv.

Publisert: 07.sep.2018 13:10
Oppdatert: 07.sep.2018 13:34

Samtidig ønsker Hamar kommune å styrke byens identitet som Innlandets urbane hjerte ved å dekke til et av byens sterkeste urbane markører, veggmaleriene på Casa Blancas endevegg mot uteserveringa med ny gatekunst. Sjøl om de tre serveringsstedene har endret navn siden veggen ble dekorert av Finn Gundersen og Alfred Eriksen på 1980-tallet, forteller det visuelle så vel som serveringsstedenes navn om en hamarhistorie tilbake til byens tidligste tider. Dette kan være et av de første gatekunstdekorasjonene og denne tradisjonen er fortsatt levende med dyktige håndverkere på fasaden til Stangeveien 12.

Hamar kommune vurderer disse maleriene til å være av, sitat; «kulturminnefaglig betydning og er en identitetsmarkør for Hamar lokalt». Sitat slutt.

Denne vurderingen innebærer at maleriene må tas vare på og være synlige for folk i dag.

Sitat fra rådgiver i Hamar kommune:

«Veggen med de kjente og karakteristiske veggmaleriene er i dårlig stand. Maleriene har en kulturvernfaglig betydning og vært oppe som tema i prosessen med kulturminneplanen. Gårdeier tar hensyn til dette og vil bevare maleriene og samtidig fornye veggen med nytt urbant uttrykk som hamarsamfunnet på sikt kan bli veldig glad i. Metoden er å etterisolere med Steni fasadeplater inkludert grafisk kunst. Disse platene kan tas ned for eksempel om 50 år hvis det er et behov og gamle veggmaleriene kan se dagens lys.»

Hvordan kan de tas vare på?

Skilt-reklamebilder som dette er ikke av stor kunstnerisk verdi. Slike utsmykninger kan bli malt opp av håndverksmaler og beholde sin funksjon som en identitetsmarkør.

Det vil være å ta ønsket om bevaring av en verdifull historie på en riktig måte. Dersom disse maleriene blir dekket av en ny vegg med isolasjon og et ukjent klima i rommet rundt maleriene, vil vi ikke vite om de bevares godt. Dessuten er det svært liten sjanse for at en vegg fjernes etter noen år for å få fram disse bildene slik det antydes fra kommunens side.

Fortidsminneforeningen ser det som svært viktig at disse maleriene kan leve videre på veggen. Den beste ivaretakelsen vil være at de kopieres opp på en ny, isolert vegg. At Casa Blanca, et av arkitekt Rolf Prags mest kjente funkisbygg nå settes tilbake til fordums prakt, må inkludere veggdekorasjonen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke