24. mar
Pride: Bilde fra tidligere Pride markering i sommer på Hadeland i forbindelse med lanseringen av handlingsplan. Leder i FRI Innlandet, Åse Marie Kristiansen vaier stolt med regnbueflagget.Foto: Privat
 
Pride: Heller ikke jeg klarer å tie
Kjærligheten er størst, og det må den for alltid bli. For alle.

Publisert: 14.sep.2018 11:31
Oppdatert: 14.sep.2018 14:21

13. september skriver Morten Saltvik at han ikke makter å tie om pride-paradens innmarsj i Hamars gater. Når jeg leser innlegget hans om såkalt «grenseløs seksuelt mangfold» klarer jeg heller ikke å tie, for jeg er på ingen måte enig i det Morten Saltvik skriver. I innlegget, som uttrykker bekymring for «pride-ideologien» som opphøyer «grenseløs seksualitet» og «ekstrem individualisme», er det mye å ta tak i. La meg derfor benytte anledningen til å ta opp to ting.

LES Morten Saltviks innlegg her.

For det første er ikke pride en ideologi hvor man tilber høyere makter og beviser sin tro ved å utføre polygami. Pride handler om å akseptere at man er den man er og man er stolt av den man måtte elske. Pride handler om å vise fram bredden av LHBTI-bevegelsen (Lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og interseksuelle), slik at vi unngår slike fordommer som han selv portretterer om at hvis man for eksempel er homo- eller biseksuell så kan man ikke samtidig også være i et trofast og stabilt parforhold.

LES OGSÅ: Pride viser at vi har plass til hverandre

For det andre, så er det sant som han sier, at det han referer til som «ideologi» er i ferd med å tre inn i både politikk og lovverk. Det som er så flott er at det ikke bare er i Norge at LHBTI-bevegelsen får stadig flere gjennombrudd i politikken, men over hele verden. I Latin-Amerika referer man til en regnbue-bevegelse i regionen, fordi rettighetene til så mange innenfor de som identifiserer seg som LHBTI har blitt utvidet de siste årene. Senest i forrige uke legaliserte India sex mellom samme kjønn.

Det Saltvik kaller «dramatisk» kaller jeg dramatiske fremskritt som skaper trygghet for flere. Dramatiske fremskritt som dessverre kommer altfor sent, eller for noen land, ikke i det hele tatt. Fordi det er fortsatt både farlig og straffbart å være åpen om sin seksualitet eller seksuelle identitet i enkelte verdenshjørner. Pride handler om å vise støtte til skeive hvor enn de bor og kjempe for deres rettigheter slik at de, som vi, kan leve trygge liv med sine kjæreste. Jeg er derfor glad for at disse dramatiske fremskrittene beviser at vi er stadig flere som ønsker mangfoldet velkommen.

Som han sier selv, kjærligheten er størst, og det må den for alltid bli. For alle.

God pride, kjære hamarsinger.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke