16. jun
Musikk: Hamar janitsjarskoles juniorkorps gikk først i småbarnstoget 17. mai.Foto: Eli J. Haugen
 
Rekruttering til korps i Hamar: Korpsene forsvinner ikke etter 17. mai
Kultur: Temaplanen for kultur handler lite om verdier og normer for kulturlivet i byen.

Publisert: 12.jun.2019 10:48
Oppdatert: 12.jun.2019 22:59

Det er med stor interesse at Hamar Janitsjarskole (HJSK) ser på utvikling og prioritering av kulturmidler til barn og unge i Hamar. Hamar kommune har lagt ut Temaplan kultur på høring – og som en viktig kulturbærer for barn og unge i kommunene planlegger vi selvsagt å gi en tilbakemelding på denne.

Uten å gå inn på hva temaplanen inneholder her, eller hva vår tilbakemelding vil si, er det interessant å se hvordan kunnskapsgrunnlaget som temaplanen tar utgangspunkt i beskriver dagens situasjon i kulturlivet i Hamar.

Dagens situasjon er beskrevet uten at det er reflektert mye over hvilke verdier og normer innbyggerne i kommunen faktisk ønsker å legge til grunn for kulturlivet i byen – hva slags normer og verdier vil vi at dagens barn og unge skal få med seg videre i livet gjennom å delta i ulike kulturtilbud, og hva slags sosialt miljø skal barn og unge vokse opp i?

I HJSK opplever vi at det er viktig å kunne gi et tilbud som gir plass til alle, og som bygger på respekt for den enkeltes ferdigheter og kunnskaper. I våre korps er det plass til alle - «ingen sitter på reservebenken». Samtidig gir korps musikalske utfordringer og mestringsfølelse- noen trives med enklere utfordringer, mens andre har ferdigheter som gjør at de faktisk velger å gå videre - til og med til profesjonelle musikere.

LES OGSÅ: Korps-gjengen blåser nytt liv i janitsjarbyen Hamar

Men viktigst av alt er at de barn og unge som deltar opplever egen mestring og utvikling i sosialt samspill med andre i ulike aldre! De yngre spiller sammen med de eldste - de lærer å respektere hverandre, og opplever musikalsk og sosial mestring i et samspill. Ingen i HJSK opplever å bli skjelt ut fordi de spiller ei tone feil - eller at dirigenten skriker til korpset eller andre trenere og instruktører med ord som «ikke bør sies».

For å kunne ta vare på tilbudet i HJSK er vi avhengig av et godt samarbeid med Kulturskolen i Hamar, med skolene i byen, med andre korps og musikkmiljøet forøvrig. Vi trenger rammebetingelser som gjør det mulig å rekruttere og bygge miljøet videre. I disse dager er vi ute i SFO på skolene for å fortelle mer om hva korps er, og gi barn en mulighet til å bli med i et miljø hvor respekt og mestring ligger til grunn for alle.

Som eksempel kan nevnes at det på 17. mai marsjerer musikere i gatene med instrumenter som koster mye penger - ett enkelt instrument kan koste så mye som 100.000 kroner.

Hvordan skal HJSK kunne investere i slike instrumenter i framtiden?

Og for øvrig er 17. mai den dagen alle forventer å høre korpsmusikk i gatene - da må det legges til rette for dette også – hele året. Korps oppstår ikke 16. mai, og blir borte igjen 18.mai. For musikerne er 17. mai en flott markering, men også den dagen de spiller musikk som ikke nødvendigvis er det mest spennende de spiller. Musikerne opplever «cup-finalen» når de deltar i konkurranser og konserter gjennom året. Da settes konkurranseinstinkt og mestringsevne på virkelig prøve.

HJSK kan tilby et unikt miljø - og vi håper at flere barn vil bli med i vårt unike miljø, og at Hamar kommune fortsetter med å bidra, uten å krympe rammene for instruktører og dirigenter.

LES OGSÅ: Flere nye debattinnlegg finner du på våre debattsider

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke