24. mar
I TOPPEN: Kritikk av regjeringens politikk. Her de tre frontfigurene og lederne for regjeringspartiene. Fra venstre Trine Skei Grande (Venstre), Erna Solberg (Høyre) og Siv Jensen (Fremskrittspartiet.
 
Resultatene av Høyre-politikken til syne
I disse dager leser vi om nedgang i omsetning på kjøpesenter og i butikker, og flere konkurser enn på lenge.

Publisert: 08.nov.2018 15:57
Oppdatert: 08.nov.2018 16:06

Nå kommer fasiten av Fremskrittspartiet og Høyres skattelettepolitikk, og virkningen av å sette fagforeninger på sidelinjen hva angår medbestemmelse, medinnflytelse og utvikling i arbeidslivet.

Arbeidstakere i all hovedsak i ikke-akademiske yrker har ikke hatt reallønnsvekst siden 2008 (Fafo-rapport fra 2016). Pensjonister/trygdede har gått ned mange tusen kroner i kjøpekraft siden 2014. Takket være underreguleringene av trygdeytelsene som regjeringen er ansvarlig for. I tillegg har mange velferdsstønader for øvrig gått ned, eller er fjernet.

Samtidig har momsen (lav sats) økt med fire prosent siden 2015, bankenes renter på lån har økt, sosial boligbygging har uteblitt, strømprisene har økt, bensinprisene har økt, folket dynges ned med bompengeavgifter og parkeringsutgifter, samtidig som kommunal eiendomsskatt og avgifter øker.

I tillegg jages mange av dem som står utenfor arbeidsmarkedet over på «arbeid for trygd» - det vil si til ei lønn som ikke er til å leve av, Og som er betalt av NAV – og som de store kapitaleierne i stor grad benytter seg av. NAV svikter i sin rolle med å drive arbeidsformidling, og har i stedet blitt en formidlingssentral av billig arbeidskraft - på det jeg betrakter som moderne slavekontrakter.

Summen av dette gjør at kjøpekraften i store deler av befolkningen er borte. Mange har ikke lenger penger å kjøpe varer og tjenester for på samme måte som tidigere. Det vi ser er at fattigdommen øker.

Fremskrittspartiet og Høyre har lovet at «Norge skal bli mer likt EU (regjeringserklæringen 2013), og vi er lovet mer høyrepolitikk. Det vil si at de rike – som verken vil dele eller fordele av de verdiene som arbeidstakerne skaper – får ture frem som de vil. Og demonterer på denne måten det felleskapet velferdsstaten representerer. De vil bare ha skatte- og avgiftslettelser, skattefradrag, muligheter for skatteplanlegging/kreativ bokføring, skatteunndragelser (ta ut utbytter i skatteparadis) – og tilegne seg store lønnsforhøyelser hvert år. Forhold som undergraver finansieringen av velferden.

Akkurat denne utviklingen har flertallet av norske velgere brukt stemmerett sin på - for at det skal bli nettopp slik. Mange av dem er arbeidstakere og trygdede.

På toppen av dette begynner kapitaleierne å surve over konkurser/lavere omsetning – i stedet for å ta samfunnsansvar og sørge for mer rettferdig fordeling i samfunnet. Men verden vil åpenbart bedras?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke