21. feb
 
Saken er allerede på dagsordenen

Publisert: 10.sep.2018 14:40
Oppdatert: 10.sep.2018 14:45

Det er egentlig ikke til å tro: Bygdelista vil øke ordførerens makt og svekke opposisjonens rolle og dermed lokaldemokratiet. Arild Olsen er, i et innlegg i HA 6. september, «opprørt» fordi ordføreren har «nektet» å fremme en interpellasjon til kommunestyret 26. september om «mulighetsstudie på Tokstad/Gyrud i Ottestad».

Les Arild Olsens innlegg her.

Bygdelista og Arild Olsen ber, gjennom en interpellasjon, om å få satt på dagsorden en sak som ble diskutert og konkludert forrige gang kommunestyre var samlet. Det er, for å si det forsiktig, litt spesielt. I reglementet for politiske organer i Stange, som Bygdelista selv har vært med å vedta, heter det: «Interpellasjon nyttes for å sette saker på dagsorden for videre behandling og debatt…». Men denne saken er altså allerede satt på dagsorden og den skal behandles videre og vil selvsagt bli debattert.

Vi kan ikke ha det slik at en sak som avgjøres i ett kommunestyremøte, skal tas opp til diskusjon i det påfølgende møte gjennom interpellasjoner, på tvers av vårt eget reglement.

I sitt innlegg understreker Arild Olsen at han ikke kritiserer administrasjonen, men «den politiske ledelse.» Og så heter det videre «Etter vår mening bør det være en god kommunikasjon mellom den politiske ledelsen og administrasjonen, som gir klare signaler om hva som ønskes og hva som ikke ønskes utredet».

Dette er en oppsiktsvekkende forståelse av forholdet mellom politisk ledelse og administrasjon i en formannskapsmodell kommunen styres etter. Dette ville innebære at ordføreren, og det flertall han eller hun tilhører, skulle påvirke rådmannen slik at han utredet det ordføreren så som formålstjenlig. Hvilken stilling ville det sette opposisjonen i? Det ville med rette kunne bli sett på som en svekkelse av selve lokaldemokratiet.

Dette ville også bryte med Kommuneloven som sier at rådmannen skal «påse at de saker som legges fram for folkevalgte organer, er forsvarlig utredet». Rådmannen skal altså «påse dette», ikke politisk ledelse. Bygdelistas og Olsens oppfatning om at politisk ledelse skal ta en styringsrolle overfor rådmannen, der det gis «klare signaler om hva som ønskes og ikke ønskes utredet», er bortimot utrolig fra en politiker som har vært med i så mange år.

Når rådmannen varsler at han vil gjennomføre en studie, som for eksempel «Mulighetsstudie for Tokstad/Gyrud», ja så verken skal eller kan en ordfører stoppe en slik studie. I demokratiet er det folkevalgte fora, i dette tilfelle gjennom kommunestyret, som eventuelt kan stoppe et slik initiativ fra rådmannen. Kommunestyret gjorde ikke det 20. juni. Studien vil bli gjennomført, og så vil vi nettopp få en gjennomarbeidet «grundig saksutredning» (sitat Olsen) der vi tar stilling til arealplanen og ikke minst til jordvernet.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke