16. jun
stange sentrum: Mer enn en soveby til Hamar, mener Erik Kristiansen.
 
Skal vi trekke opp stigen i Ottestad?
Nærmiljølista i Ottestad har flere ganger flagget synspunkter om hvilke veivalg Stange kommune bør ta for å sikre innbyggernes velferd og trygghet fram i tid.

Publisert: 11.jun.2019 14:09
Oppdatert: 11.jun.2019 14:21

For å si det utvetydig: Jeg setter stor pris på engasjementet, men er dypt uenig i den strategien Nærmiljølista (NML2312) ser ut til å gå til valg på.

Her lukter det ikke av fellesskap, for å si det forsiktig.

NML har tidligere lansert noen halvkveda viser om at Stangebyen bør være fornøyd med å være en slags soveby eller drabantby til Hamar, slik de tydeligvis anser Ottestad for å være.

I saken om Tingvold lener de seg stort sett til synspunkter og forslag som Sp og Frp har lidd nederlag på i kommunestyret.

Men de går foreløpig lenger enn disse to partiene: NML vil, hvis de blir representert i kommunestyret, jobbe for å få endret vedtaket om utbygging av Tingvold.

Det er selvsagt lovlig å mene dette, men det truer hele utviklingen av Stangebyen som et styrket kommunalt bysenter med kraftig økning i innbyggertallet.

LES OGSÅ: Nærmiljølista må justere sitt ambisjonsnivå for Stange

NML uttalte seg i HA 28. mai om Arealplanen som nå er ute på høring. Her lanseres ideen om at utbyggingstempo og fortetting i Ottestad må betydelig ned (50 prosent?, min kommentar), og at hardkjøret mot Ottestad må dempes betydelig.

Det er legitimt å mene dette, men hvilke utfordringer står Stange kommune overfor fram til 2031?

Det kan vi bare ane, men dagens realiteter forteller oss at vi ikke kan hvile på laurbærene.

Noen ferske tall fra Kommunefakta SSB for 1. kvartal 2019:

I Stange bor det nå 20.944 innbyggere. 5481, eller 26,2 prosent av dem er i alderen 60 til 99 år. Dette tallet vet vi vil øke betraktelig fram mot 2030.

Forventet befolkning i kommunen i 2030 er 22.743 ifølge SSB, en økning på 1.799 innbyggere i løpet av drøye 10 år.

Det er dessverre altfor liten økning, den bør ligge på minst 250 nye innbyggere pr. år i planperioden.

Driftsinntektene pr. innbygger er 85.869 kroner, driftsutgiftene pr. innbygger er 85.008. Kommunens lånegjeld pr. innbygger er 60.304 kroner.

Dette er ganske enkel matematikk.

Realitetene i tallene kombinert med en svekket befolkningsvekst og den type inntektssvikt i det som ligger i NMLs skisserte strategi, ikke bare for Ottestad, men i flere deler av vår kommune, vil sette kommunen sjakk matt i løpet av planperioden.

Det er en klar selvmotsigelse å rope på lavere vekst og samtidig være bekymret for sprengt kapasitet på skoler, dårlig vanntrykk og annen infrastruktur.

Fungerende rådmann har redegjort godt for reguleringsprosesser, at alt vil ikke bli utbygd samtidig og at utbygging tar tid.

Han sier det er flere måter å regne på, og det har han sannsynligvis rett i. 2 + 2 er vanligvis 4, men 2 epler + 2 pærer er frukt, og ikke 4 epler.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke