20. feb
SOMMEREN 2018: Den langvarige tørken ga dårlige avlinger av både gress og korn på Østlandet.
 
Tiltak for bønder etter ekstremsommeren
Åpent brev til ordfører Anita Ihle Steen. To spørsmål om tiltak for bønder i Ringsaker etter ekstremvarmen i sommer.

Publisert: 10.okt.2018 13:31
Oppdatert: 10.okt.2018 14:43

Etter å ha opplevd en av de varmeste og tørreste somrene i Ringsaker, har jeg ønsker om å se hva vi politikere kan gjøre for våre bønder som i stor grad sørger for at vi får bokstavelig talt vårt daglige brød på bordet.

Landbruksnemda hadde en foreløpig gjennomgang av de faktiske tall om produksjon av mat og grøntfôr i kommunen vår. Det var ikke lystbetont lesning.

Gras anslås til å være 55-60 prosent av normale forenheter. Korn omlag 55 prosent og grønnsaker, frukt og bær har greid seg etter forholda ganske bra, på grunn av vanningsanlegg.

Tilstanden for mange bønder har i sommer vært kritisk og det har vært en stor påkjenning for mange som driver i landbruket.

Selv om situasjonen på nåværende tidspunkt har stabilisert seg og mange, men ikke alle, sukker lettet ut. Det ser ut som samhold, og enorm egeninnsats fra bøndene har klart å lande en akseptabel situasjon med tanke på grøntfôr til dyra i vinter.

Selv om det er satt inn tiltak fra Regjeringen, som kanskje mange mener var litt sent, er det mulig å søke om klimabetinget svikt i avling, blant annet igjennom Landbrukskontor. Vanligvis får de 0-4 søknader i året om tap på avling, i år kan det bli imellom 250 og 350 søknader.

Etter endt møte på Landbruksnemda reiste vi i nemnda på besøk til noen bønder i kommunen. Det var meget interessant og sterke inntrykk som møtte oss.

En bonde med mange bein å stå på i landbruket, gjorde at om én avling sviktet, kunne noe annet bære. Slik at helheten ble god, men de enorme ekstra arbeidstimene var ikke få.

Merkostnaden med vanningsanlegg anslo han til å være tredoblet, som gjør det økonomiske regnestykket for hans arbeidshverdag ikke positiv.

Siden han produserte mye grønnsaker og bær med vanningsanlegg fikk han ikke så mye svikt i avling, men mye ekstra utgifter og arbeidstimer. Derfor får han heller ikke mye økonomisk kompensasjon, siden avlingen var grei.

Den andre drev med amme- og melkekyr og heldigvis hadde han grøntfôr fra i fjor, fikk spedd på med kraftfôr og kjøpt rundballer sør i fylket, slik at dyra har greid seg godt.

Han snakket om at dette var en 100-årstørke og heldigvis lenge til neste gang. For en slik sommer til, som i år, vil ta knekken på mange bønder i kommunen, og det er ikke unikt for Ringsaker.

Etter 60 prosent svikt av grasavling, estimerte han å gå 300.000 kr i tap. Med tanke på ekstra kjøp av fôr og transportkostnader, selv etter økonomisk kompensasjon for klimabetinget avlingssvikt.

Kan vi som kommune og deleier av Eidsiva etterlyse gunstigere nettleie for bønder med vanningsanlegg?

Kan vi som kommune sammen med Landbrukskontoret sende brev til Regjeringen og belyse disse sakene som har gjort og dessverre kan komme til å gjøre arbeidsdagen til våre matprodusenter enda mer utfordrende, med et stadig tørrer, varmere, våtere og villere vær i fremtiden?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke