21. feb
Øvelse: 40.000 soldater skal delta i øvelser den nærmeste tida.
 
Vi trenger ikke krigsøvelser
Over 40.000 soldater fra 30 land er involvert i den store Nato-øvelsen «Trident Juncture 2018», som skal foregå i blant annet Hedmark de neste månedene.

Publisert: 09.sep.2018 16:33
Oppdatert: 09.sep.2018 16:57

1. september hadde Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet, avd. Hedmark/Oppland i samarbeid med Bestemødre for Fred, Hamar stand og utdeling av flygeblad «Vi trenger fredsøvelser, ikke krigsøvelser» i forbindelse med øvelsen.

I Forsvarets faktainformasjon om Trident Juncture står blant annet; Øvelsen blir den største i Norge på mange tiår og er så stor at de aller fleste i de berørte områdene vil bli påvirket! Men er alle dem som blir berørt av øvelsen, blitt spurt om det er greit for dem, når tunge stridsvogner skal farte rundt på veger, i skogsområder, inn- og utmark, og etterlate dype spor og ammunisjon, som det tar flere tiår å rydde og reparere?

Fredsbevegelsen tror ikke militæret, selv med alt krigsmaskineriet, våpenlagrene, militærbasene og avansert etterretning som Nato, Norden og Norge besitter, vil kunne ivareta sikkerheten for oss som bor her. Vi ser daglig hva krig fører til av enorme menneskelige lidelser, flukt, stor nød og ødeleggelser. Klima og miljøskadene knyttet til krigsmaskineriet er enorme og bidrar til å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner!

Slik som Nato ruster opp og gjennomfører store øvelser i Norden og østover, bygges det opp et fiendebilde av Russland.

Kjære sjefen for Nato, Jens Stoltenberg, sønn av en aktet fredsmekler, hva slags menneskekunnskap bygger du og dine samarbeidspartnere på med denne enorme opprustningen, hva er det godt for?

Diplomatisk mekling møter konflikter med dialog og tillit, fiendebilder motvirkes. Vi vet godt at der frykt og makt får lede an, oppstår en ond spiral for enda mer frykt, enda mer makt og opprustning.

Vi, fredsæle kvinner, bestemødre og andre som ufortrødent står på i arbeid for fred og levelige vilkår for våre etterkommere – vi er redde, ikke for russerne, men for den hensiktsløse, eskalerende opprustningen og som det heter, troverdig avskrekking, vi er vitne til. Det oppleves som om en ny kald, meningsløs krig er på gang. Vi vil bare ikke ha det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke