26. mai
Turistregion: Med Tyrifjorden som yttergrense.
FOTO: NTB scanpix
 
Visit Innlandet – hva er det?

Publisert: 13.mai.2019 06:58
Oppdatert: 13.mai.2019 07:19

Her om dagen kom det en fargerik brosjyre i postkassa fra Visit Innlandet, med den slående undertittel «Skum fløten». Dette er en reiselivsguide til det som noen kommuner i Hedmark og Oppland omtaler som Innlandet.

Geografisk dekker det områdene Ringerike, Hadeland, Gjøvikregionen og Ringsaker. Så det er dette som er det nye Innlandet? Og jeg som trodde at Innlandet skulle være fylkene Hedmark og Oppland. I alle fall fra 2020.

Hva som har fått disse kommunene til å tilrane seg begrepet Innlandet kan en jo bare spekulere på. Det mest oppsiktsvekkende med navnevalget er at det skal implementeres i 2019, med andre ord samtidig med etableringen av det nye fylkesmannsembetet og ett år før Innlandet fylkeskommune skal se dagens lys.

Ifølge guiden strekker reiselivsregionen seg fra Tyrifjorden i vest til Mjøsa i øst. I innledningen til brosjyren står det under tittelen Historien om Innlandet: «Mellom storby og fjell og fjord og flater ligger et spesielt land.» Her er det fokus på innsjøer og vannveier (les: elver og bekker – fint skal det være). Fjell og skog er helt utelatt i fortellingen om Innlandet.

LES OGSÅ: Det nye «Lykkeland»: Sola skal skinne på Innlandet

Hva har skjedd med resten av Oppland og Hedmark? Hva med Hedmarken (Hamar, Stange og Løten), Østerdalen, Glåmdalen, Gudbrandsdalen og Lillehammer? Er ikke dette også en del av Innlandet? Og Jevnaker, Lunner og Ringerike tilhører vel strengt tatt det nye Viken.

Etter mitt syn var det uheldig og beklagelig at Ringsaker valgte å definere seg sørvestover i sin satsing på reiselivet, og ikke fant det formålstjenlig å videreføre samarbeidet i Hamarregionen Reiseliv (HRR). I saksframlegget til vedtaket i formannskapet 17.10.18 om å samarbeide med Gjøvik-regionen og Hadeland understreker Rådmannen at en ønsker et større regionalt samarbeid. Dette gjøres ved at man vender seg mot vest i stedet for øst.

Denne regionen blir marginalt større enn tidligere HRR. Hadde Ringsaker hatt ambisjoner om et større regionalt samarbeid burde man tatt initiativ til å samle hele Innlandet i et regionalt reiselivsselskap. Dette burde ha vært gjort i fellesskap med de andre kommunene tilsluttet HRR. Mitt håp er at nye Innlandet fylkeskommune vil ta initiativ til å etablere et reelt Visit Innlandet, som omfatter hele det nye fylket. En fragmentert organisering av reiselivet i Innlandet vil ingen være tjent med.

LES OGSÅ: Flere sterke meninger finner du her på våre debattsider

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke