24. mar
Familieforhold: Den rusavhengige sønnen Nic Sheff (Timothée Chalamet) og faren David Sheff (Steve Carell).
 
Far, sønn og «meth»
«Beautiful Boy» er en sann historie om en gutt som finner og mister seg selv i metamfetamin – og farens forsøk på å redde sin sønn.

Publisert: 03.jan.2019 06:32
Oppdatert: 03.jan.2019 06:39

Dramaet «Beautiful Boy» er en særdeles sterk og rystende film om en unggutts narkotikaavhengighet og farens forsøk på å redde sitt barn fra fortapelse. Filmen er regissert av Felix Van Groeningen og basert på en sann historie.

Nært, realistisk om rus

«Beautiful Boy» trekker deg nærme både karakterer og problemer, med sin intime og realistiske form. Filmen er virkelig vellagd, på den måten at man ikke tyr til enkle løsninger og store klisjeer, for å formidle følelser og budskap. Dramaet er ikke en overfladisk følelses-film, men går dypt og dynamisk i sine virkemidler.

Historien om gutten som både finner og mister seg selv i metamfetamin er fortalt på en innbydende og smart måte. Med velplasserte tilbakeblikk fortelles historien grundig, og biter faller elegant ned i historiefortellingens og handlingsforløpets puslespill.

Karakterer og skuespill

Men lærer godt å kjenne både protagonist og pappa David Sheff (Steve Carell), og den rusavhengige sønnen Nic Sheff (Timothée Chalamet). Karakterene framstilles slik at man får sympati for begge parter, samt deres far – og sønn-forhold.

Karakterene har samme navn som menneskene historien er basert på, og spilles helt ut i fingertuppene av Carell og Chalamet. Deres tilnærming til desperasjon og vansker er svært overbevisende og uttrykksfylt.

De gjennomførte karakterene fra historiens side, som er pustet liv i av skuespillerne, gir filmen en gripende troverdighet.

Ingen moralpreken

Noe annet som er godt med dramaet, er at det viser sanne ansikter. «Beautiful Boy» er full av fagkunnskap og opplysninger rundt metamfetamin, men oppleves ikke som noen moralpreken. Den handler rett og slett om kjærlighet og kamp. Man har far på den ene siden, sønnen på den andre – og metamfetaminet i midten.

Dynamisk dyster med håp

Selv om filmen til tider er svært dyster, trist, tragisk og vond å se på, bærer den snev av håp og velvilje. «Beautiful Boy» er rett og slett både vond og vakker, der den vakler mellom dødelig dyster og håpefull.

Dette er en ren og suveren film som virkelig rører – den har tilgjengelige nerver og er av høy kvalitet. Anbefales!

TERNINGKAST: 6

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke