23. jan
se den: Viktig «voksenopplæring» Foto: Our Time Projects /Tour de Force
 
Årets viktigste film
Denne sterke dokumentaren gir et rystende innblikk i den IS-okkuperte byen Raqqua, og en gruppe mennesker som bestemmer seg for å ta opp kampen ved hjelp av mobilkameraer og Facebook.

Publisert: 30.nov.2017 07:33
Oppdatert: 30.nov.2017 08:03

Dette er historien om Raqqua, men også et portrett av moderne heltemot, og denne dokumentaren gjør en strålende jobb med å løfte dem fram.

Gruppas humanisme står i en sterk kontrast, både til det barbariske IS-regimet, og de hatefulle høyreekstreme de møter når de flykter til Europa.

Skaperne av nettsiden og motstandsbevegelsen «Raqqua Is Being Slaughtered Silenty», som filmen følger fra 2012 og fram til i dag, er i starten av filmen på prisutdeling i New York for å motta pressefrihet-pris. Velkledde mennesker ber dem smile til fotografene, mens kontrasten til hva de har opplevd anes i flashbacks. Slik starter filmen om denne gruppa av syriske menn som gjør det til sin oppgave å avdekke IS-overgrep og spre ord og bilder til omverdenen. Og det de dokumenterer er selvsagt avskyelig, men dette er bilder de som har nerver til det bør se, for aldri å glemme hva disse menneskene rømmer fra; et faktum som allerede har havnet i skyggen av diverse smålige debatter. I tillegg til å være godt laget, lykkes filmen i å vise deres menneskelige sider, med håp og drømmer og sterke vennskap. Dermed får Syriakrigen ansikter, som vi kan identifisere oss med, og det blir vanskeligere å intellektualisere det bort. Eller bare; se bort.

Terningkast: 6

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no