22. jan
PÅ JOBB: David Lynch på sin terrasse/sitt studio i LA, her sammen med sin yngste datter Lula (navn etter Sailor & Lula?). Filmen «David Lynch: The Art Life» er en fin halvannen time for gode tanker. Foto: Storytelling Media
 
Så vanskelig, så enkelt
Han ga oss «Twin Peaks», «Wild at Heart» og «The Straight Story». Hvorfor?

Publisert: 31.aug.2017 06:48
Oppdatert: 31.aug.2017 06:58

Vi får god hjelp, om ikke annet, til å gjøre et forsøk på å forstå. Og kanskje enda bedre: en strålende mulighet for å stille noen få spørsmål, til oss selv.

Filmen er utmerket gjort; både med det rolige livet på terrassen/studio til Lynch i Hollywood Hills, og ikke minst med privat film fra Lynch-familien – og bilder/kunstverk gjort av David Lynch stukket inn både her og både der. Lynch selv får være i fred, det liker jeg. Ikke maser noen, ikke prater han i kamera. Fortellingen hans, med han selv som forteller, går parallelt. Det passer godt.

Hvorfor?

Kommer noe til denne verden tilfeldig? Finnes det et svar dypt der nede og/eller langt der bak? En og en halv time med David Lynch fra han var liten og fram til han lagde sin første film, «Eraserhead» (-77) gir oss noe av fortiden til en forteller som helt tenkbart kunne ha gitt oss eksempelvis varer som «Twin Peaks» (-90), «Wild At Hearth» (- 90) og «The Straight Story» (-99).

Godt fortalt

De små anekdotene fra hans oppvekst er topp og topp fortalt. Historier som på en måte er enkle å kjenne igjen, på en annen måte helt spesielle. Felles for dem alle er at de er brennbare, helt klart bensin for et barn/ungdom/ung mann som kjemper for å skape sitt eget uttrykk.

En god historie, godt fortalt – og utmerket som bakgrunn for alt vi har fått sett fra Lynch på den store skjermen.

Rett fram. Framstår ærlig. Og presentert uten mye oppstyr.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no