21. feb
Verdens ende: Markus Li Stensruds treskulptur har fått sitt sted ut mot Mjøsa på Koigen.
 
Hyllest til fantasien
– Jeg er glad det ble vind på åpningsdagen, sier Markus Li Stensrud. – For jeg synes Mjøsa det gir Mjøsa litt ekstra schwung.

Publisert: 12.sep.2018 16:45
Oppdatert: 12.sep.2018 16:53

Onsdag var det offisiell åpning i Hamar av flere av verkene i «Mjøsa – et kunstprosjekt». Turen startet på Jessnes med Ole Ansgar Olsens verk «Protese og visir» på Kalkbrenneriet, fortsatte med Markus Li Stensruds skulptur «Verdens ende» på Espern og ble avrundet med Marianne Strangers skulptur med tømmerstokk-blyanter på Ridehusstranda. Resten av uka fortsetter det med enda flere åpninger.

– Det er nesten som et folkehelseprosjekt dette her, bemerket Markus Li Stensrud, for det var mange som benyttet anledningen til å komme seg ut på tur.

Fylkessamarbeid

Og folk vandret og syklet og busset fra sted til sted. Og alt foregår tett inntil Mjøsa, det er noe av det som gjør prosjektet oppsiktsvekkende. Ikke at det er stedsrelatert, men at arbeidene har nettopp Mjøsa som fellesnevner. Det er Hedmark og Oppland fylkeskommuner som er eiere av prosjektet, som – hvis en vil – også kan oppfattes som en inngang til arbeidet med å slå fylkene sammen.

Fornøyd

– Jeg er godt fornøyd, sier Markus Li Stensrud, nå som hans skulptur «Verdens ende», med en furu i nærmest flyvende form, er kommet på plass på Espern.

– Det ble veldig slik jeg hadde trodd, sier han.

– Dessuten er jeg glad det ble vind i dag.

Og furua sto seg godt i vindkastene. Det skapte en ekstra kontrast til overfarten for få dager siden. da Mjøsa lå blikkstille og inviterte til refleksjon og ettertenksomhet.

Som en del av verket hører plaketter med tekster der Mjøsa behandles som et mytisk hav. For arbeidene skal også bidra til å åpne vår opplevelse av det nære og kjente.

tømmerblyanter

På mjøstur har også tømmerstokkene til Marianne Stranger vært. Onsdag formiddag kom den siste på plass, som i en tømmervase av fargeblyanter.

– En hyllest til fantasien og leken, kommenterte utstillingens kurator Per Bjarne Boym. Han la til at stokkene også var blitt fløtet motstrøms. Det sier også noe om hele kunstprosjektet, påpekte han.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke