24. mar
 
Lutefisk-«bonanza» i byen
Lutefiskfestivalen lagde liv i Strandgata med pop up lutefisk-lunsj, merittert kokk og fullstappa lokale.

Publisert: 03.nov.2018 16:24
Oppdatert: 03.nov.2018 16:26

Lutefisk-tradisjonen er lang. Tall fra 2004 viser at det da ble spist 2600 tonn lutefisk i Norge. Mye lutefisk ble det også spist under Lutefiskfestivalen i byen fra den 31.10 – den 3.11.

Pop up lunsj i byen

Lørdag sto Lutefiskfestivalens flagg i vinden utenfor det gamle «4-men-lokalet», som nå er Bylab med utstillingen «Levende lokaler». Nysgjerrige bilister og forbipasserende tittet nysgjerrig inn på råvarene, rettene og kokkeleringen som foregikk inne, da festivalen arrangerte pop up-lunsj.

– Her selger vi lunsj og råvarer. Da det var mest trafikk mellom kl. 12 og 2, var det nesten ikke nok sitteplasser. Det ble stående buffé her, forteller Lasse Preben Hanssen, som er «ydmyk medhjelper og alt mulig-mann».

Folk sto altså som sild i tønne i de «levende lokalene». Man antar at 150 folk var innom.

Merittert mesterkokk

Det var ikke hvem som helst som tilberedte pop-up lutefisken. Verdensmester i kokkekunst - som til – og med slo spanjolene i tapas i Spania, 2017 - og norgesmester i kokkekunst 2016, Øyvind Bøe Dalelv (29) fra Bodø,kokkelerte sammen med Simen Buvik (21) fra Lillestrøm.

Det var altså «stor fisk» som tilbrakte lutefisken.

– Interessen for lutefisk kommer hjemmefra, forteller Dalelv.

– Jeg er fra nord, så jeg er født og oppvokst med lutefisk, sier den meritterte kokken, som bestemte seg for å bli kokk, slik som faren sin, da han var 14 år.

Smakte godt på pop up

Andreas Eriksen (27) fra Hamar og Trine Halvorsen (26) fra Ottestad satt fornøyde ved et bord med tomme tallerkener foran seg.

– Smakte det godt?

– Å, det var kjempe godt! Lutefisken ble servert på en litt annerledes måte, og det var åpenbart gode råvarer og flinke kokker som hadde tilberedt maten, forteller Andreas Eriksen.

Råvarene var levert av Brødrene Andreassen Værøy AS, som går for å ha verdens beste råvarer til lutefisk.

– Siden det er festival i byen og ledige lokaler, har vi fått til å lage denne pop up-butikken, sier initiativtaker Oddvar Hemsøe fra Hamar. Dette er jo et originalt og morsomt prosjekt. Jeg har aldri spist lunsj i de gamle lokalene til «4-men».

Ellers har Lutefiskfestivalen 2018 gått sin gang med suksess.

– Jeg har fått tilbakemelding fra restaurantene om at det var fantastisk stemning i går kveld, og at restaurantene er fulle i kveld, sier festivalsjefen før festivalens siste kveld i år.

Det har vært boklansering med Arne Hjeltnes, tett samarbeid med Hamar-revyen og rorbu på Gregers med Arve Fossum, Helge Høgsveen og Svein Arild Johnsgård, før Eau de Vill avslutter med konsert. Det har vært 600–650 innom de fire restaurantene, og festivalsjefen mener at det blir en soleklar ny besøksrekord med det som skjer rundt omkring.

– Vi har folk her, på rorbu, på bokkveld, på revy og på restauranter, forklarer Hemsøe – før kvelden skal gå sin gang, med lutefisk og sang.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke