21. feb
VIL UNNGÅ Magaplask: Tor André Johnsen sier det blir østlig trasé dersom de borgerlige får fortsette med makten.FOTO: Trond Lillebo
 
- Vi er mer opptatt av distriktene enn Sp er
Tor André Johnsen mener Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet slipper altfor billig unna det han mener er dobbeltmoralisme i saker om lokaldemokrati. Vedum svarer at lokaldemokratiet kan ofres i saker om større nasjonale prosjekter og når matjord blir berørt.

Publisert: 18.aug.2017 21:28
Oppdatert: 18.aug.2017 21:47

Johnsen angriper Sp og Vedum for ikke å høre på lokaldemokratiet.

– Han har i hele valgkampen kjørt budskapet om at de hører på lokaldemokratiet, men sannheten er en helt annen. Gang på gang har Senterpartiet i maktposisjon kjørt over hva lokale politikere har ment.

Han trekker fram jernbanesaken som det ferskeste eksempelet, hvor Slagsvold Vedum, som det eneste partiet, klart og tydelig har sagt de vil jobbe for det vestlige traséalternativet, men nevner også andre lokale prosjekter som Ånestad, Nydalsenga og Løten brenneri som eksempler hvor lokalsamfunnet har måttet kjempe mot Senterpartiet sentralt.

– Hører på Lokaldemokratiet

– Vi har ordnet opp i disse sakene når vi kom til makten. Mens vi har styrt har antallet lokale vedtak som har blitt overstyrt av myndighetene gått kraftig ned. Av sakene hvor det foreligger innsigelser har vi hørt på lokaldemokratiet eller inngått kompromiss med lokaldemokratiet slik at de blir fornøyd i 80 prosent av tilfellene. De gangene vi har gjort annet er når det har foreligget lovbrudd. Frp er mer opptatt av distriktene og lokaldemokratiet enn det Senterpartiet er. Det er min påstand.

Johnsen var en av dem som jublet høyest da Erna Solberg i forrige uke sa at regjeringen var positiv til det østlige alternativet, men at den endelige avgjørelsen må vente til etter valget fordi det øst må bli bedre utredet.

Går for øst

Johnsen sier nå at han nok skulle foretrekke at Erna heller hadde kommet med et vedtak, men sier samtidig at det Erna sa tilsier at det blir øst dersom de får fortsette i regjering.

– Hvis ikke vil det bli et svært magaplask. Du kan bare tenke deg hele gjengen på rekke og rad: Erna, Sanner, Dale, Fangberget og Johnsen på Stupetårnet til et stort magaplask. Det kommer ikke til å skje.

– Men dersom Senterpartiet kommer til makten så blir det vest?

– Det er jeg nesten helt sikker på. Spør du meg er dette valget enkelt for folk i Hamar. Vil du ha øst så bør du stemme borgerlig og helst Frp.

– Men det finnes vel andre saker som er viktige også?

– Jo da. Du har jo E6, sier Johnsen, og ler godt.

Derfor er han for vest

– Det stemmer sikkert at de har minsket antall saker med statlig overstyring. Dette som følge av flere saker som omhandler matjord. Vi mente da og vi mener fortsatt at vern av matjord skal være nasjonalt styrende ettersom det som oftest er «lønnsomt» lokalt og bygge over matjord, sier Vedum.

Han er imidlertid grunnleggende uenig at Senterpartiet ikke er opptatt av lokal selvbestemmelsesrett.

– Vi er ikke for tvangssammenslåing av kommuner, men i store prosjekter av nasjonal størrelse hvor staten skal betale og hvor mange etater og kommuner er involvert, er det viktig at det er en stat som ser på de store linjene og ser på helheten. Som rikspolitiker har jeg et ansvar for dette, og selv om jernbanetraseen er en vanskelig sak, mener jeg vest er det beste. Ellers er jeg redd det vil bli ytterligere forsinkelser. 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke