22. feb
 
Dadler trekkes tilbake også i Norge
Bama kaller tilbake iranske dadler av merket Juicy Dates. Grunnen er mistanke om hepatitt A-smitte. Dadlene er den mistenkte kilden til et utbrudd i Danmark.

Publisert: 08.feb.2018 14:03
Oppdatert: 08.feb.2018 14:02

De aktuelle dadlene er solgt i pakker på 400 gram og har best før-dato 10.06.2018. De er levert til Rema 1000-butikker i Nordland og Troms i midten av november 2017. Batch-/lotnummer er L3130429 og L3130425. Til sammen er det snakk om 13.824 pakninger, ifølge [URL]Matportalen;https://www.mattilsynet.no/mat_og_vann/merking_av_mat/generelle_krav_til_merking_av_mat/lotmerking_paa_matvarer.2380[\URL].

Bama ber kundene om å kaste dadlene eller å levere dem tilbake til butikken.

Ifølge nyhetsbyrået Ritzau var det tirsdag registrert 13 smittetilfeller av hepatitt A i Danmark i løpet av kort tid. Dadlene er den mistenkte smittekilden, uten at dette er slått fast med sikkerhet. Samtidig frykter Statens Serum Institut (SSI) at det kommer til å dukke opp flere tilfeller. Grunnen er det går omtrent fire uker fra man har spist infisert mat til man eventuelt blir syk med hepatitt A.

– Og vi tror at en del dansker kan ha spist dadler i jula og muligens i januar måned, uttalte epidemiolog Luise Müller.

Rema 1000 opplyste tirsdag til NTB at norske butikker ikke var berørt, men torsdag kom kontrabeskjeden fra Matportalen og Bama Gruppen.

Symptomer på hepatitt A-infeksjon varierer fra milde til mer alvorlige og omfatter feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diaré forekommer sjeldent. Hepatitt A gir vanligvis full restitusjon uten leverskade.

(©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no