25. apr
Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
 
Grensehandelen holder seg stabilt høy
Nye tall fra SSB viser at nordmenn handlet for 15,3 milliarder kroner på dagsturer til utlandet de siste 12 månedene.

Publisert: 06.des.2018 10:54
Oppdatert: 06.des.2018 10:58

Den digitale grensehandelen kommer i tillegg, og er ikke med i SSBs tallgrunnlag over grensehandelen. Dette bekymrer Virke Handel, som nå har sendt ut en pressemelding:

– Norge taper både arbeidsplasser og inntekter med den svært høye handelslekkasjen mot utlandet. I tillegg til SSBs tall for den tradisjonelle grensehandelen, kommer en eksplosiv vekst i netthandel fra utlandet, forteller Harald J. Andersen, direktør for Virke Handel i pressemeldingen.

Bruker mer penger

De siste 12 månedene har gjennomsnittsnordmannen ifølge SSB brukt nesten 1.900 kroner hver gang han eller hun har kjørt over grensen, mot 1.750 kroner i forrige tolvmånedersperiode.

– Den høye grensehandelen er svært bekymringsverdig, og går ut over et bredt spekter av yrkesgrupper og næringer, alt fra den norske bonden til de butikkansatte. Det haster med å få på plass politiske tiltak som får ned grensehandelen, mener Andersen.

Regjeringen la nylig fram en stortingsmelding om handelen, der de varsler at de vil utrede et grensehandelsbarometer som gir bedre kunnskap om både nordmenns netthandel fra utlandet, og hvilke varer og tjenester nordmenn handler utenfor landegrensen.

Fjerner 350-grensen

Regjeringen har i tillegg varslet at momsfritaket på nettkjøp for under 350 kroner i utlandet, skal fjernes fra 2020.

– Vi er glade for at regjeringen forstår behovet for et langt bedre kunnskapsgrunnlag om grensehandelen. Det haster å få plass et verktøy som gir grunnlag for målrettede tiltak som får ned både den tradisjonelle og den digitale grensehandelen, sier Andersen.

– Dessuten må 350-smutthullet tettes så raskt som mulig. Handlevanene har endret seg som følge av forskjellsbehandlingen mellom norske og utenlandske nettaktører, og kommer til å fortsette å endre seg jo lenger vi opprettholder den. Posten melder at nettshoppingen før jul når nye høyder, og de venter et rekordhøyt antall pakker på post i butikk. Svært mange av disse pakkene er handlet i utlandet. Jo lenger vi venter, jo vanskeligere blir det å snu de nye handlevanene, avslutter Andersen i pressemeldingen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke