22. apr
ELEKTRONISK: Valgmedarbeider Heidi Kristiansen i Stange kommune demonstrerer hvordan valgkortene skannes. Elektronisk avkryssing i manntallet skal gjøre det hurtigere å stemme.
 
Nå blir du skannet på valgdagen
Innføring av elektronisk avkryssing i manntall på Hedmarken vil effektivisere valgavviklingen på valgdagen både for velgere og valgfunksjonærer.

Publisert: 01.sep.2017 17:50
Oppdatert: 04.sep.2017 06:52

Har du opplevd å stå i lang kø ved valglokalet? Når du så skal avgi stemmen krysser valgfunksjonæren av i papirmanntall. Avkryssingen er for å ha kontroll på at velgerne ikke får avgi mer enn én stemme.

Og stemte du i en annen valgkrets kunne du ikke bruke valgurnen, men måtte legge stemmeseddelen i en konvolutt som «fremmed stemme».

– Glem alt dette. Dessuten er elektronisk avkryssing både sikrere, mer effektivt og bedre, sier valgmedarbeider i Stange kommune, Heidi Kristiansen.

Stem hvor du vil i kommunen

Stange, Ringsaker, Hamar og Løten har nå valgt elektronisk avkryssing i manntallet.

– Ved dette stortingsvalget krysses alle av i det elektroniske manntallet og gjør at velgere som tilhører andre valgkretser i kommunen kan bli krysset av i manntallet i det valglokalet de avgir sin stemme. Vi håper også at opptellingen skal bli enklere for stemmestyrene. Vi satser på å ha Stanges tall klare cirka klokka 22.40, sier Kristiansen.

Forhåndsstemmer

Alle kommunene på Hedmarken teller forhåndsstemmene i forkant av den ordinære opptellingen.

– Er det viktig at velgeren medbringer valgkortet vedkommende har fått tilsendt?

– Ja det skaper en enklere flyt for valgfunksjonæren hvis du har med valgkortet, sier Kristiansen.

Hamar rådhus

På Hamar rådhus er det innredet skannersenter, der alle stemmesedler i de fire kommunene blir fintelt.

Hamar teller om natten, Løten teller tidlig om morgenen etter valgdagen, Stange disponerer tellemaskinen fra 8.30. Ringsaker starter fintellingen klokka 12.

– Stange har 15.353 stemmeberettigede. Torsdag ettermiddag var det 8,92 prosent som hadde forhåndsstemt, sier Kristiansen.

Avdelingsleder ved servicesenteret og medlem av prosjektgruppa for valg i Ringsaker kommune Astrid Petersen Fineid, opplyser at kommunen skolerer valgpersonellet. Det første velgerne vil se ute på stemmestedene, er at papirmanntallene er borte.

– Nå krysses det direkte inn i valgdirektoratets dataprogram EVA. Fordelen er at personen som skal stemme umiddelbart blir funnet og det krysses av når vedkommende har stemt. Resultatet i Ringsaker foreligger cirka 23.00. Siste dag for forhåndsstemming er fredag 8. september, sier Fineid.

Færre stemmesteder i Hamar

Antall stemmesteder i Hamar er redusert fra ti til seks. Ridabu, Lovisenberg, Storhamar og Solvang er kuttet.

Det opplyser valgansvarlig Mette Bråthen i Hamar kommune. I 2017 er det seks stemmekretser i Hamar mot 10 tidligere. De nye valgkretsene og stemmestedene er Hamar vest (Prestrudhallen), Ajer (Ajer ungdomsskole), Børstad (Børstad ungdomsskole), Midtbyen (Hamar rådhus), Nedre Vang(Ener ungdomsskole) og Øvre Vang (Lunden skole). Ener har ikke vært brukt som valglokale tidligere.

Ifølge Bråthen er det 23.261 stemmeberettigede i Hamar ved stortingsvalget. Innføring av elektronisk manntall er en av årsakene til færre stemmesteder.

– Det er veldig fint hvis velgerne kan framvise valgkortene sine. Vi regner med å ha opptellingen klar mellom 22.30 og 23.00. Erfaringen i kommuner som har hatt elektronisk avkryssing i manntall som prøveprosjekt, viser at det tar kortere tid å få avlagt stemme. Dersom valgfunksjonæren kan skanne valgkortet, blir velgeren funnet med en gang i manntallet.

– Det som fortsatt setter grenser for hvor tidlig vi kan innrapportere, er at vi ikke får telle stemmesedler før klokka 21 om kvelden. Samtidig er det en fysisk telling av stemmesedlene ute i valglokalene før innrapportering.

Valgkortet inneholder personlig informasjon om hvor innbyggerne kan stemme på valgdagen. Krav om legitimasjon for å stemme ble innført i 2007.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke