19. jan
ILLUSTRASJONSFOTO: Her er rakfisk - på et arkivbilde - klar for servering.
FOTO: Kim Holte, OPplysningskontoret for kjøtt
 
Rakfisk nevnt som årsak til listeria-alarm i Hedmark
Mattilsynet med advarsel til utsatte grupper etter funn av listeria-bakterier. Rakfisk nevnes som mulig årsak - og Hedmark nevnes som et fylke med mange utbrudd.

Publisert: 09.jan.2019 17:10
Oppdatert: 10.jan.2019 06:42

Dette kommer fram i en pressemelding som ble sendt onsdag ettermiddag.

Folkehelseinstituttet har siden midten av november sett en økning i rapporterte tilfeller av personer smittet med bakterien Listeria monocytogenes.

De fleste av pasientene har spist rakfisk før de ble syke, men det er for tidlig å konkludere om dette er kilden til utbruddet. Mattilsynet gjentar derfor rådet om at eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matvarer som kan inneholde listeria.

MANGE I HEDMARK

Siden midten av november og frem til nå, er det meldt om tretten personer med listeriose. De fleste er bosatt i Hedmark, Oppland og Buskerud, og er eldre over 70 år med svekket allmenntilstand. Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde. Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos fem av pasientene.

– Arbeidet tar tid og er komplisert, og det er ikke alltid mulig å finne smittekilden, men minst åtte av pasientene har opplyst om at de har spist rakfisk før de ble syke, sier Siv Jorunn Nordlund, seksjonssjef i Mattilsynet, seksjon mat, avdeling Mjøsområdet.

INTERVJUER PASIENTER

I kartleggingsarbeidet intervjuer Mattilsynet pasienter, tar prøver av aktuelle matvarer som kan settes i sammenheng med smittede pasienter, og vil følge opp produsenter/produksjonssteder som kan settes i sammenheng med opplysninger fra pasientintervjuer.

– Det er for tidlig å konkludere om rakfisk er kilden til utbruddet, men vi gjentar vårt generelle råd om at personer i risikogrupper, som eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar bør unngå matprodukter som kan medføre risiko for listeriasmitte, for eksempel rakfisk, sier Nordlund.

DETTE ER LISTERIA

Listeria (L. monocytogenes) er en bakterie som opptrer naturlig i vann, jord og råvarer og kan finnes i en rekke ulike matvarer. Den kan gi en sjelden, men alvorlig infeksjon hos mennesker. Listeria smitter først og fremst gjennom matvarer som spises uten oppvarming og matvarer som oppbevares lenge i kjøleskapet, som skivet kjøtt- og fiskepålegg på slutten av holdbarhetstiden. Andre smittekilder kan for eksempel være rakfisk, røkelaks, upasteurisert melk, myke og halvfaste oster av upasteurisert melk/rå melk, muggoster eller spekemat.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke