23. feb
Samarbeider: Sons Of Norway er blitt en viktig venneforening for Migrasjonsmuseet i Ottestad. Avdelingsdirektør Knut Djupedal (nr. tre fra venstre) er glad for all drahjelp. Her er tre av foreningens medlemmer fotografert i utstillingen om Latin-Amerika. Fra venstre Bjørn J. Myhre, Knut Einar Volla og Einar H. Volla. FOTO: HENNING HOLTER CHRISTENSEN
 
Reiser 12.400 km
Det vakte oppsikt da staben ved Migrasjonsmuseet startet detektivarbeid om nordmenn som utvandret til Latin-Amerika. En unik utstilling har fenget i sommer.

Publisert: 11.aug.2017 19:15
Oppdatert: 11.aug.2017 19:53

Når Sons of Norway Hamar Lodge har sitt første medlemsmøte på Migrasjonsmuseet i Ottestad 14. august, håper president Einar H. Volla på fullt hus. Kronerullingen som ble startet for museets prosjekt i Sør-Amerika, imponerer museumsledelsen. Foreningen har allerede bevilget 10.000 kroner til arbeidet med å hente gjenstander og dokumentasjon hjem til Ottestad fra Buenos Aires i Argentina og det øvrige Latin-Amerika. Fra den norske ambassaden i Buenos Aires har museet også mottatt et beløp til prosjektet. Dermed kan den lange reisen på over 12.000 kilometer starte.

Avdelingsdirektør Knut Djupedal guidet forleden dag 40 medlemmer fra Norsk-Argentinsk forening rundt i museets utstilling.

– For å si det sånn, gjestene ble overrasket og imponert over hva som møtte dem i utstillingslokalene, sier Djupedal.

Ikke gull og grønne skoger

Sons of Norway ble stiftet 16. januar 1895 i Minneapolis for å hjelpe nordmenn som utvandret. Ikke alle fant gull og grønne skoger med en gang. Det var tøffe tider, sier Volla.

Forskingsarbeidet om nordmenn i Latin-Amerika er ifølge Djupedal også en spennende reise. Man lurer i dag på hvem var disse mange ukjente utvandrerne som slo seg ned i Latin-Amerika. Eventyrere, forretningsmenn eller forliste sjøfolk.

Djupedal opplyser at det kunne være opptil 50 norske båter på havna i Buenos Aires i skipsfartens gullalder. Båtene fraktet blant annet kaffe til Europa.

Utstillingen om Den norske amerikalinje handler om skip, mannskap og passasjerer. Fremdeles kontakter folk i hele Norge museet for å bidra med gjenstander og dokumentarisk materiale om Amerika-båtene.

Den tredje utstillingen «Moves for en bedre framtid» handler om mennesker som har forandret sine liv ved å flytte.

Vil markedsføre museet

Einar H. Volla sier Sons of Norway vil arbeide for å få enda mer blest om Migrasjonsmuseet. I flere år har foreningen hjulpet museet med pengegaver til ulike prosjekter, blant annet innsamling av 130.000 kroner til skolestua, et av de nyeste tilskuddene i friluftsmuseet.

– Møtene i Sons of Norway er åpne for alle interesserte. Gjennom internasjonalt arbeid kan vi være med og reklamere for museet i Amerika. Det er viktig, sier Volla.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no