23. apr
FISKEDUGNAD: Trond Johannessen, ansvarlig for stamfiskefella i Brumunda bærer en skikkelig rugg, og Rune Skråmo tar imot fisken som settes tilbake i elva etter merking. Alle Foto: Remi Laakso
 
Storørreten går i stim
Grov ørret kommer i stimer opp Brumunda. Gutta i Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening står klare for å ta vare på dem.

Publisert: 13.sep.2018 21:53
Oppdatert: 13.sep.2018 23:38

Det ble en lei sommer. Og høst. Bare steinørken i elvene. Til fredningen slo inn. Sportsfiskerne fikk aldri krokene ut denne sesongen. Nå kom regnet. Endelig. Og storørreten, som har stått i kø ute i Mjøsa, raser av gårde oppover i elvene. I Brumunda står medlemmene i Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening klare for å ta seg av dem som smetter inn i fiskefella ved Sveum.

Nede i kummen står en rutinert herremann som heter Kristian Aaseth med en skikkelig rugg, tre kilo?, i hendene og merkepistol. Fisken er håvet opp av kollegaen hans, Morten Skundberg. Rundt beina deres bobler det som i en sildekum.

– Nå kom jo alt på en gang, da, sier Kristian.

På denne måten er jobben med å hente inn rogn og melke fra stamfisk gjort på kun et par dager: 30–35 hunnfisk og 15–20 hannfisk. Samtidig merkes alle fiskene som har gått inn i fella, og så bæres fisken på gangvegen noen få meter oppover i elva hvor Rune Skråmo slipper de flotte eksemplarene forsiktig tilbake i elva.

Kilosgaranti

– En perfekt elv. Kom tilbake neste år i august, så garanterer jeg at du tar en ørret på over kilo’n, smiler Rune.

Denne sesongen ble ørretfiske i Norges beste ørretelv avlyst. Fisken tok seg ikke opp elva på så lav vannstand. Slik fikk et par tonn ørret (normal sesongfangst i elva) være i fred. Kan hende slår det positivt ut?

– Jeg tror det blir en fantastisk sesong neste år, sier Rune Skråmo.

Kristian Aaseth er ikke like sikker:

– Stort utslag på bare en sesong, nei, vi vil nok ikke se det så raskt, tror han.

Jobben som Brumunddal & Omegn Sportsfiskerforening gjør sørger for at det årlig produseres mer enn fem tusen fisk til elva. I tillegg blir fisken overvåket gjennom jobben som gjøres på høsten og merkingen.

Snittvekta opp

– Kan vi si noe om utviklingen de siste ti–femten åra?

– Kondisjonen på fisken er god i år, sier Kristian Aaseth.

– Snittvekta har gått opp, sier ansvarlig for stamfiskefella, Trond Johannessen.

Han sier også at det aldri er problemer med å få folk til å stille på dugnader, men at foreningen alltid ønsker seg flere medlemmer, spesielt unge.

Rekordsesongen var 2007. Da ble det tatt tre tonn ørret på stangfiske i Brumunda. Hvert år går fisk på over fire kilo inn i fella. Den største på mer enn seks kilo.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke