21. feb
SVAKE TALL: Anette Trettebergstuen er Aps førstekandidat i Hedmark, og har en jobb å gjøre sammen med partileder Jonas Gahr Støre, for å nå gamle høyder i Hedmark og Oppland. FOTO: Terje Pedersen / NTB Scanpix
 
Historisk svake tall for Ap i Hedmark og Oppland
Arbeiderpartiet har ikke hatt så lav oppslutning i Hedmark og Oppland siden 1945, viser en fersk måling fra VG.

Publisert: 22.aug.2017 22:41
Oppdatert: 23.aug.2017 07:36

For partibarometeret til Verdens Gang viser nå at Ap har en oppslutning på 37,5 prosent i Hedmark, og 35,1 i Oppland. Hvis dette var valgresultatet, ville det blitt partiets dårligste valg i de to Ap-bastionene siden 1945, skriver avisen.

I Hedmark har Arbeiderpartiet, med unntak av valget i 2001, alltid hatt en oppslutning på over 40 prosent ved alle stortingsvalg. I 2013 hadde partiet en oppslutning på 43,2 prosent.

SP STJELER VELGERE 

Og det er ikke bare i hovedstadsavisen tallene er negative for Arbeiderpartiet.

I Hamar Arbeiderblads måling i slutten av mai, fikk partiet ledet av Jonas Gahr Støre en oppslutning på 36,4 prosent, altså lavere enn i den ferske målingen fra VG. Tallene fra HA i mai, var en tilbakegang fra en meningsmåling i HA i januar, hvor partiet fikk en oppslutning på 39,8 i Hedmark.

I følge VGs måling, er det Senterpartiet som stjeler flest velgere fra Ap. I avisens undersøkelse oppgir 8,5 prosent av de som stemte Ap ved forrige stortingsvalg i Oppland, at de vil stemme Sp nå. I Hedmark oppgir 11,8 prosent av Ap-velgerne ved forrige valg det samme.

Senterpartiet, ledet av stangesokningen Trygve Slagsvold Vedum, fikk i mai 29,6 prosents oppslutning i HAs meningsmåling. 

– Dette viser at folk er enige med Sp i at tjenester nær folk, er viktig. Mens regjeringen tror at alt blir bedre med sentralisering, er vi opptatt av skoler og sykehjem hvor folk bor. Dette er enormt motiverende, sa Vedum den gang.

I følge VGs måling nå, har partiet en oppslutning på 23,7 prosent i Hedmark.

For resten av partiene, er tallene slik i Hedmark, i følge VGs meningsmåling: Rødt 2 prosent, SV 6,3 prosent, MDG 2,8 prosent, Venstre 3,5 prosent, Krf 2,9 prosent, Høyre 11,7 prosent, Frp 7 prosent og andre partier 2,8 prosent.

Ap sliter

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 29 prosent på en fersk måling Norstat har gjort for NRK. Det er andre NRK-måling på rad der Ap ligger under 30 prosent.

I forrige uke fikk partiet en oppslutning på 27,1 prosent i det som ble omtalt som en krisemåling. På målingen denne uken øker partiet oppslutningen med 1,9 prosentpoeng.

Dersom dagens måling blir valgresultatet, må Arbeiderpartiet trolig søke støtte fra MDG for å danne en regjering.

– Dette er en fantastisk mulighet for Arbeiderpartiet til å fornye seg. Det er mange gode krefter i Arbeiderpartiet som ønsker seg en politisk unnskyldning for å ta skrittet ut av oljen og inn i en grønn satsing, sier Rasmus Hansson (MDG) til NRK.

Ellers er alle de mindre partiene unntatt Rødt over sperregrensen på denne målingen. Mandatberegningen gir 82 mandater til de borgerlige partiene. SV, Senterpartiet og Ap får 78 stortingsplasser, men kan sikre seg flertall med støtte fra MDG, som får åtte representanter.

Målingen er tatt opp mellom 15. og 21. august. Det er foretatt 774 intervjuer. Resultatene er som følger (endring fra forrige måling i parentes): Ap 29 prosent (+1,9), Høyre 22,4 (-1,4), Frp 14,2 (+2,5), KrF 5,1 (+0,1), Sp 9,5 (+0,3), SV 5,5 (+0,3), Venstre 4 (+0,1), MDG 4,4 (-0,2) og Rødt 2,7 (+0,9).

Feilmarginen på målingen er mellom 1,1 og 3,2 prosentpoeng.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke