21. feb
 
Vil bruke to milliarder på lærere
SV-leder Audun Lysbakken kom torsdag til Solvang barneskole med et budskap: partiet vil ha slutt på overfylte klasserom. Det vil bety 21 nye lærere til Hamar.

Publisert: 24.aug.2017 21:30
Oppdatert: 25.aug.2017 07:44

I skolegården flokker barna seg rundt SV-lederen, som må forklare hvorfor han skal i avisen. Det blir også tid til en sykkelprat, og noen av barna viser Lysbakken et par vågale triks. Til HA sier partilederen at SV er opptatt av at barna skal bli sett og hørt. Derfor mener partiet det må fastsettes nasjonale regler for hvor mange elever det skal være per lærer.

– Nå har vi muligheten til å gjøre noe historisk: bli kvitt overfylte klasserom. Det er det aller viktigste for å skape en enda bedre skole, sier Lysbakken.

PRISLAPP: TO MILLIARDER

I SVs forslag, er det lagt opp til at det maks skal være 15 elever per lærer i 1.-4. trinn, og maks 20 elever per lærer fra 5.-10. trinn. For å oppfylle målet, er det på landsbasis behov for 2.802 nye lærere, og Hamar ville fått 21 nye lærere med et slikt krav. Prislappen er beregnet til om lag to milliarder kroner, og pengene skal komme direkte fra staten.

– Hvorfor er dette viktig for SV?

– Flere lærere vil gi mer tid og oppmerksomhet til hvert enkelt barn. Vi er nødt til å tilpasse skolen mer til den enkelte, sier Lysbakken.

– EN SKANDALE

SV er også kritiske til kravene for å få plass på grunnskolelærerutdanningen. Søkerne må ha minst 4 i matte, og prestasjonene i andre teller ikke, hvis ikke dette er på plass. Dagbladet skriver torsdag at det per nå er 260 ledige studieplasser, og Lysbakken tror det henger sammen med kravene. Han mener en god norsklærer ikke må være mattegeni.

– Det kravet er en skandale. Jeg har blitt kontaktet av mange ungdommer som brenner for å bli lærere, men som ikke får lov til å bli det. Jeg tror norsk skole går glipp av mange lærertalenter, sier Lysbakken.

Han får støtte av Karin Andersen, SVs førstekandidat i Hedmark.

– Vi er nødt til å gjøre noe med opptakskravet, det er for stivbeint. Nå avvises søkere som åpenbart kan bli gode lærere, samtidig som antall ufaglærte i norsk skole øker, sier Andersen.

Tall fra Grunnskolens Informasjonssystem (GSI) viser at det i 2016 var om lag 3.500 ufaglærte i undervisningsstillinger i norsk skole, i tillegg til rundt 18.000 assistenter.

– En god skole er viktig. Alle elevene skal ha det bra, og lære mye. Da må vi ha flere lærere, mener Andersen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke