23. mai
 
30 grader er optimal utgangsvinkel

Publisert: 14.apr.2011 04:12
Oppdatert: -
HAMAR: Ifølge en forskningsrapport kan man med utgangspunkt i grunnleggende fysikk, si at et enkelt prosjektil ferdes lengst gjennom lufta når det sendes av gårde i 45 graders vinkel.
Men i praksis blir det annerledes for innkastspesialistene Kroppens muskler i armer og rygg gjør at spillerne får bedre resultat med en lavere vinkel. Den optimale utgangsvinkelen for kastet ligger ifølge forsker Nick Linthornes beregninger på 30 grader.
Meldingen til innkastspesialistene i VM er altså klar: Å kaste ballen i en høy og vakker bue er ikke noe sjakktrekk hvis målet er å kaste lengst mulig.
En flatere ballbane vil derimot gjøre susen. Hvis du i tillegg har nok muskelstyrke.
Linthorne har jobbet seg fram til sine konklusjoner sammen med studenten David Everett. De studerte både videoer av spillere, og benyttet dataverktøy som måler ballens hastighet og utgangsvinkler.
- Vinkelen vil selvsagt kunne variere noe siden spillere har ulik styrke, men for flesteparten vil beste vinkel være mellom 25 og 30 grader, sier han.
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke