18. jun
SNAKKER UT: HamKams Truls Haakonsen snakker ut om ryktene rundt HamKam. Her er han avbildet etter 1-1-kampen mot Brann.
 
- Vi er byens største idioter når det går dårlig
HamKam-direktør Truls Haakonsen merker at det går dårlig på banen på flere måter. Ikke bare uteblir poengene, men en rykteflom rundt klubben om blant annet alkohol og holdninger gjør at han føler at noen forsøker å ramme HamKam.

Publisert: 28.aug.2008 06:14
Oppdatert: -

HAMAR: HA-sporten møter Haakonsen midt i en haug med papirarbeid mens spillerne svetter på treningsfeltet ved stadion.

En haug med gamle sjukemeldinger på skadde spillere ligger på pulten hans. Det sier litt om hva slags sesong det har vært.

Mediefokusert bransje
Som sjef for Tippeligaens pr. nå dårligste klubb, ligger mye av ansvaret på den tidligere genierklærte fotballederen.

Haakonsen har vært med på alle opp- og nedturer siden han kom inn høsten 1997.
Nå blåser det igjen, selv om Leonardo-saken ikke har blåst taket av nye Briskeby. Når de sportslige resultatene uteblir, kommer de negative reaksjonene fra byens borgere.
- Klart det er morsommere å jobbe i medgang, men samtidig liker jeg utfordringene en motgang fører med seg. Vi lever også i den bransjen, som ved siden av de politiske makthaverne, får størst pressedekning. I tillegg er pressen blitt spissere og mer tabloid.

Lokal kritikk- Det er ikke bare pressen som kritiserer. Dere har jo fått kritikk i form av leserbrev og uttalelser fra supportere. Hvordan opplever du det?
- Det er alltid ytterpunktene som kommer fram når det går bra eller dårlig. Vi får mange kritiske og konstruktive tilbakemeldinger gjennom blant annet leserbrev, men mye er også rykter og direkte usannheter.
- Hvordan påvirker det dere?
- Konstruktiv kritikk lever vi godt med, men rykter og usannheter påvirker hele klubben - også spillerne direkte. Det er ofte slik at en manns mening ofte blir en sannhet.
- Hvorfor svarte dere ikke da det blant annet ble påstått at dere hadde et holdningsproblem i klubben i forhold til alkohol?
- For det første ville det satt i gang en debatt som ville vedvart i flere uker i pressen. For det andre er det så langt unna sannheten en komme. For det tredje hadde både VG, Dagbladet, TV2 og Hamar Arbeiderblad gravd i det hvis det hadde ligget noe i det.
- Så det er ikke sant at det er en ukultur i forhold til alkohol i HamKam, slik det ble hevdet i leserinnlegget?
- Nei, det har jeg ikke noe grunnlag for å tro. Vi har ingen regler i HamKam som krever total avholdenhet. Slike regler tror jeg ikke du finner i noen andre klubber i Tippeligaen heller. Eller i noen toppklubber i Europa. Hvis folks forventning til profesjonalitet for fotballspillere er hundre prosent avholdenhet, så er ikke vi der.

På byen etter kamp- HA-sporten ble tipset om at det var flere av spillere som var ute på byen i alkoholpåvirket tilstand etter hjemmekampen mot Brann. Er det akseptabelt?
- Det var en slik anledning hvor det var mulig å ta seg en tur ut på byen. Det var en lørdagskamp hvor det var lenge til neste kamp igjen, men det er ikke sånn at det ikke er grenser for hvor full du kan bli.
- Og jeg sier ikke at det ikke har vært episoder opp gjennom historien i HamKam hvor enkeltspillere har tatt seg slike friheter når de ikke burde det, men hadde vi ligget på 5. plass, hadde heller ikke folk reagert. Og er det sånn at spillerne burde holde seg hjemme når det går dårlig? Vi har ikke et regelverk som sier det, men jeg ser at det gir grunnlag for enkelte å sette likhetstrekk mellom svake sportslige resultater og byturer.
- Hva med lederne i en fotballklubb?
- Er du en medieprofilert person, må du regne med at hvis det skjer noe så blir det en sak, men derfra til å leve et isolert liv har jeg ikke noe tro på. Det tror jeg heller ingen ønsker. Jeg tror at folk også ønsker at fotballedere skal være en del av bybildet?
- Både på dag- og kveldstid?
- Ja, men det er klart at hvis en fotballspiller eller trener går på byen én gang, blir storyen at han har gjort det ti ganger. Ei fjær blir til ti høns.
- I fjor rykket vi opp og hørte ikke noe om dette. I år har vi stort sett de samme spillerne og de samme lederne. Reglene er uforandret, og jeg tror ikke de oppfører seg så mye annerledes. Det er imidlertid sånn at vi er geniale når det går bra, og byens største idioter når det går dårlig.

- Menneskelig å feile- Hva tenker du om det å ha spillere på laget som gjør handlinger utenfor banen som får konsekvenser for dem personlig?
- Det synes jeg ikke noe om, men fotballspillere er mennesker. Og det er menneskelig å feile. Det handler også om hva vi som bedrift kan leve med i et større perspektiv. Jeg tror ikke det gir oss bedre omdømme å kappe hånda av noen som gjør noe dumt eller har det vanskelig. Vi har også et ansvar i forhold til å verne og hjelpe den det gjelder i vår rolle som arbeidsgiver. Vi kan lage et opplegg som bidrar til at det ikke skjer igjen. Slik vil enhver bedrift tenke. Jeg kan ikke se at vi skal ha et annet sett regler fordi vi har fotballspillere som våre arbeidstakere.
- Hvordan påvirker dette samarbeidspartnerne?
- De hører jo de samme ryktene som alle andre og leser de samme leserinnleggene, og jeg ser ikke bort fra at det kan ødelegge noe. Samtidig håper jeg at de tenker langsiktig med oss. Og at vi gjennom vår kommunikasjon med samarbeidspartnerne våre klarer å informere om hva som er realitetene i slike saker.
- Når det gjelder ryktene, tror jeg mange av dem oppstår fordi enkeltpersoner, som bryr seg om HamKam, spissformulerer seg. Da utvikler det seg fort til halvsannheter. Likevel er noen av ryktene så stygge at vi ikke kan fri oss fra tanken om at de er satt ut fordi noen ønsker å ramme oss.
- Hvordan påvirker negative saker som dere har hatt med Abiodun og Leonardo HamKams omdømme?
- Det er klart at ingen av disse sakene er positive for HamKams omdømme. Og i begge sakene er det veldige ulike meninger. Folks meninger om dette er sammensatt av flere faktorer, men informasjonen de får, er stort sett fra media. Folk har ingen innsyn i de reelle forholdene, og det kan de heller ikke ha. Det er ikke slik at det er fritt fram for arbeidsgivere å snakke om arbeidstakerne sine.
- Når det gjelder Abiodun har jeg truffet like mange meningsbærere som mener det er galskap ikke å bruke ham, som det er folk som mener det er vanskelig å akseptere at han er i klubben. Vi er ansatt i klubben for å ta disse avgjørelsene, og dette er ingen popularitetskonkurranse.
- Hva tenker du om tabellsituasjonen og faren for å rykke ned?
- Situasjonen er alvorlig og faren for å rykke ned er til stede. Fortsatt har vi alle muligheter til å berge plassen. Jeg mener det vil være største HamKam-prestasjonen mens jeg har vært i klubben, hvis vi klarer oss. Det sier jeg med bakgrunn i hva slags type sesong dette har vært med skader, dommeravgjørelser, manglende flyt, nøkkelspillere som ikke har fått ut potensialet sitt og ressurser sammenlignet med andre lag.
- Hva hvis dere nå rykker ned igjen?
- Jeg håper og tror at samarbeidspartnere, supportere og andre som er glad i HamKam er langsiktige i sitt forhold til klubben. Hvis det skulle skje, tror jeg vi har en grunnmur til å ta den utfordringen og rykke opp igjen med en gang, men nå har vi fullt fokus på å berge sier Haakonsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke