17. sep
FLERE YNGRE INNBYGGERE?: Flere yngre mennesker vil flytte til storkommunen, og den vil få økte skatteinntekter. Tror man.
 
“Æille har et syskenbån på Gjøvik”

0
Publisert: 24.feb.2016 04:00
Oppdatert: 24.feb.2016 08:09

Fire kommuner på vestsiden av Mjøsa: Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten og Søndre Land har satt i gang en prosess om å slå seg sammen til en storkommune med 60.000 innbyggere

Fire kommuner på vestsiden av Mjøsa: Gjøvik, Vestre Toten, Østre Toten og Søndre Land har satt i gang en prosess om å slå seg sammen til en storkommune med 60.000 innbyggere

Og navnet er på plass: Vestoppland. Hvis sammenslåingen lykkes, vil storkommunen bli «en motor for vekst og utvikling» i regionen. Flere yngre mennesker vil flytte til kommunen, og den vil få økte skatteinntekter. Tror man.

Hamar vil også ekspandere. Kommunen ønsker å slå seg sammen med Ringsaker, Stange og Løten til en storkommune med 90.000 innbygger. Det er særlig Hamar som ønsker sammenslåing; det er liten entusiasme å spore i nabokommunene, særlig i Ringsaker. Hvis sammenslåingen lykkes, vil storkommunen bli «en motor i innlandet for vekst og utvikling». Flere yngre mennesker vil flytte til storkommunen, og den vil få økte skatteinntekter. Tror man.

Politikere på begge sider av Mjøsa tror altså at sammenslåing av kommuner vil føre til befolkningsvekst, utvikling og økt velstand. Både Gjøvik og Hamar vil bli «motoren» som Innlandet trenger. Slik er det i andre deler av landet også; man har forventninger om at sammenslåing er nøkkelen til framtidig vekst og økte skatteinntekter.

Både Hamar og Gjøvik kommuner har hatt en beskjeden befolkningsvekst de siste årene. Veksten skyldes innflytting av utenlandske statsborgere, ikke netto innflytting fra andre norske kommuner. Og nabokommunene har mye mindre befolkningsvekst enn bykommunene. Nå prøver politikere og næringslivstopper å overbevise innbyggerne om at veksten vil øke betydelig i hele storkommunen hvis man slår seg sammen. De sier ikke noe om hvordan vil utviklingen bli i tettstedene. Innbyggerne ser nok faren i at Hamar/ Gjøvik vil bli «havnebyer» – at alt vil havne der – og at de vil bli styrt av hamarsinger/gjøvikensere.

Politikerne bløffer. Kommunereformen er en avledningsmanøver. Den vil ikke bidra til befolkningsvekst, utvikling og økt velstand verken i Gjøvik eller Hamar. De altoverskyggende problemene i verden i dag er global oppvarming, klimakrise, matmangel og innvandring. Norge er blitt fattigere, og vi må omstille oss nullvekst og nøkternhet.

Vi må få til et samarbeid i Innlandet og ta det «det grønne skiftet» alvorlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke