16. sep
Landbruksminister: Jon Georg Dale.Foto: Jakob Sundblom Nygaard
 
(Kjære) Jon Georg Dale
Kjære Jon Georg Dale, eller, forresten, stryk «kjære». For jeg er jo ikke veldig glad i deg. Noen ganger tenker jeg at du er slem, og jeg blir lei meg, frustrert og forbanna.

Publisert: 20.mar.2017 18:04
Oppdatert: 20.mar.2017 18:04

For den ene hånda di stryker meg og sier «du er jo litt flink da, som produserer verdens reineste mat, med minst resistente bakterier og bruk av antibiotika». Den andre hånda slår og sier «du blir aldri bra nok, du er lat og ineffektiv, for det finnes andre her i verden som produserer maten billigere enn deg».

Men vet du hva? Vi kan aldri produsere den billigste maten. Dit kommer vi aldri, og det er et helt urealistisk mål å sikte mot. Verdens tryggeste mat, derimot – der er vi jo allerede! Og vi vil jobbe beinhardt for å bli enda bedre. Men når du gjentatte ganger i jordbruksmeldinga di sier at jeg gjør en dårlig jobb, så gjør det noe med meg. Jeg blir lei meg. Det er motiverende å ha mål og strekke seg mot, men det må være realistiske mål. Hvis ledelsen alltid sier at de ikke har tillit til at jeg gjør en bra jobb, så bygger det deg ned, ikke opp. Det er ikke motiverende å aldri være god nok.

For når jeg tar den ekstra runden ute hos dyra om kvelden for å sjå om de har det bra, så er ikke det bra nok for deg. Det er ikke produktiv tid, og jeg kunne tjent mer på å bruke den tida på å planlegge hvordan jeg kan bygge ned den uproduktive jorda mi med produktive eneboliger. Men jeg liker faktisk det jeg driver med. Det er ikke bare en jobb for meg. Jeg elsker produksjonen min, og for å være med i den eksklusive klubben av verdens beste fjørfeprodusenter som produserer verdens tryggeste mat, så må jeg ha tid til å gi dyra mine omsorg og oppmerksomhet.

For å få det kostnadseffektive landbruket du ønsker deg, skal vi få store og effektive bruk som ligger nær anlegg for industriell videreforedling. Det er den eneste måten å få til det på. Men vi skal ikke lengre enn til Tyskland før en slik type landbruk belaster miljøet så mye med sin produksjon, at landbruksmyndigheten må sette foten ned og desentralisere produksjonen. For å beskytte forbrukerne mot landbruket.

Jeg kan ikke tilgi deg for det du gjør, og jeg håper i beste fall at det skyldes uvitenhet, og ikke vilje. Måtte de andre partiene redde ettermælet ditt når det endelige vedtaket om jordbruksmeldinga fattes 28. mars.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke