Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Forskjeller: Barnefattigdommen i Norge er tredoblet siden 2001.Foto: Fareed Khan, AP
 
100.000 barn vokser opp i en fattig familie
Norge blir regnet som et samfunn der den sosiale ulikheten ikke er så stor - er det egentlig slik?

Publisert: 04.apr.2018 15:45
Oppdatert: 04.apr.2018 15:52

Siden 2006 har den økonomiske ulikheten i Norge økt med 14 prosent. I tillegg har barnefattigdom tredoblet seg siden 2001.

Barnefattigdom måles ved å se på hvor mange barn som vokser opp i en husholdning med inntekt under 60 prosent av medianinntekten. De siste tiårene lever flere og flere barn under fattigdomsgrensen. Snart vokser 100.000 barn opp i en fattig familie.

Fattigdom i Norge handler ikke om mangelen på mat, klær og tak over hodet. I dag innebærer fattigdom også å mangle muligheter for å kunne delta på lik linje med resten av samfunnet. Mange barn får ikke være med på de samme fritidsaktivitetene som andre, og får ikke gå i bursdager fordi man ikke har råd til gave.

Andelen med lavinntekt er høyest blant innvandrere, eneforsørgere, uføretrygdede, og arbeidsledige. Nesten halvparten av de som mottok sosialhjelp har innvandrerbakgrunn. Barn i lavinntektsfamilier deltar i mindre grad enn andre i barnehage, SFO og fritidsaktiviteter. Dette svekker deres muligheter for utvikling av språkforståelse og sosiale ferdigheter, som er viktige for å kunne delta i utdanning og arbeid når de blir eldre. Disse barna har økt risiko for psykiske helseplager, for å droppe ut av skolen, og å bli arbeidsledige.

Det viktigste vi kan gjøre for å hindre lavinntekt, er å hjelpe folk ut i jobb. Mange av innvandrerne har større utfordringer på arbeidsmarkedet enn resten av befolkningen, både på grunn av mangelfull utdanning og svake norskkunnskaper. Det viktigste tiltaket for å bekjempe fattigdom er å hjelpe folk raskest mulig ut i jobb og at de får nødvendig utdanning. Her er også SFO og barnehagetilbud viktig, en viktig premissgiver for å få dette til.

Det er viktig å ha gode barnehagetilbud og SFO tilbud hvor alle barn kan delta uavhengig av økonomi. I dag får familier med lav inntekt ikke billigere SFO enn andre. SFO er dyrt og prisen bestemmer hvem som får mulighet til å delta. Barn fra fattige familier, spesielt fremmedspråklige barn velger ikke SFO plass på grunn av økonomien. De barna som trenger det mest får ikke plass i SFO fordi foreldrene ikke har penger. For fremmedspråklige barn vil deltakelse i SFO fremme både språkutvikling og bidra til bedre skolegang. Friplass for SFO ville medført større deltakelse. Friplass er et godt integreringstiltak. Gratis SFO vil bidra til å utjevne sosiale ulikheter.

Sosiale ulikheter skaper en rekke problemer for et samfunn: kriminalitet, psykiske problemer, fedme og narkotikamisbruk. Større ulikheter gir større problemer, og derfor er det viktig å jobbe med konkrete tiltak mot fattigdom, tiltak som kan bidra til å utjevne sosiale ulikheter. Både gratis SFO for lavinntektsfamilier og tiltak for å hjelpe de som sliter på arbeidsmarkedet vil kunne redusere sosiale ulikheter.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke