hacklink
18. sep
RETTIGHETER: Ikke kriminelt å ta livet av i skjære, mener Kristian N. Kvikstad. foto: ha
 
15.000 i bot for å avlive ei skjære
Er det virkelig mulig å ilegge en mann 15.000 kroner i bot for å avlive ei skjære?

Publisert: 23.okt.2017 09:41
Oppdatert: 23.okt.2017 09:53

Jeg kan ikke fatte og begripe at det har noe med lovbrudd å gjøre. I så fall finnes mange tusen lignende lovbrytere i Norge. Og om jeg ikke tar feil, kan skjærer i likhet med andre kråkefugler jaktes på nær sagt hele året?

Jeg har vært jeger det meste av mitt liv, men har aldri sett på trykk at kråkefugler har vært underlagt noen form for fredning. Derimot har det tidvis vært skuddpremie på dem.

Og hva er verre med å avlive ei skjære i ei rottefelle, enn for eksempel snarefangst på ryper og fellefangst på mår, som har vært en anerkjent fangstmetode i flere generasjoner, og som meg bekjent fremdeles er det?

Eller at et jakttidsskrift oppfordrer folk til å skyte, eller fange i feller, flest mulig kråkefugler, rever, mår og lignende skadedyr, som gjør stor skade i storfuglereirene i hekketiden, og utlover belønning i forhold til hvor mange de greier å avlive i løpet av året? Å redusere bestanden av disse har vært regnet som viktig viltpleie.

Harry Aaseth ble oppringt av politiet med beskjed om at han var anmeldt, ikke uventet av rovdyrelskerne i NOAH, for Dyrs Rettigheter.

Siri Martinsen i organisasjonen sier de er glade for at mannen har fått et forelegg for brudd på flere lover, deriblant naturmangfoldsloven og dyrevelferdsloven.

Hva med Bernkonvensjonen Siri, du har vist glemt å henvise den? Hva blir det neste? Er rotter og mus det neste NOAH-folkene finner ut at er underlagt lovene, og at man kan bli bøtelagt for å ta disse i felle?

Det er vel bare NOAH som kan finne på noe så sprøtt som å anmelde noen for å avlive ei skjære. Og det er uforståelig at politi og rettsvesen vil kaste bort tid og penger på dette vanviddet.

Men om over 300 sauer i Hurdal, Hadeland og Toten i sommer ble massakrert av ulv, hørte vi ikke et pip fra Martinsen og hennes organisasjon, (som jeg mener bør bytte navn til NOAH for Rovdyrs rettigheter).

«Dyrs rettigheter» gjelder tydeligvis ikke for dem som er med på å danne grunnlaget for inntektene i jordbruket. Bare for rovdyrene som river i hjel de dyrene som er med på å skaffe inntektene for husdyrbøndene.

Om rovdyrene forårsaker skader på det bøndene sysler med, og at mange på grunn av det må oppgi sitt inntektsgrunnlag affiserer dem ikke. For de gjør bare noe så uvesentlig som å produsere mat, det er jo helt bortkastet for det får man jo kjøpt på «super’n»?

Går det virkelig an å lage ei kriminalsak av om en mann avliver et skadedyr? Det er tydelig at NOAH har innført en annen forståelse for hva som er kriminelt.

Det forundrer meg at politiet er med på vanviddet. Hvor er vettet og den sunne fornuften blitt av? Politiet kommer til å få det travelt hvis avliving av skjærer og lignende skadedyr, gir grunnlag for anmeldelse.

Det kan tenkes at det finnes flere der ute med samme innstilling som NOAH-folkene?

Nå håper jeg Harry Aaseth ikke har betalt, uansett størrelse på beløpet. Jeg kan ikke tenke meg, om dette havner i retten, at han blir kjent skyldig i lovbrudd for å ha avlivet ei skjære som var med på å ete opp jordbæra hans.

I så fall må en anta at rettsvesenet har gått helt av hengslene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke