Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
17. mai: Vi skal gå stolte i tog.Foto: Manzor Ahssani
 
17. mai - de historiske fakta
17. mai nærmer seg, og vi går stolte i tog, lytter til svulmende taler, og blir fortalt at vi fikk vår grunnlov og vår frihet, og Europas første folkevalgte konge.

Publisert: 09.mai.2019 15:41
Oppdatert: 09.mai.2019 15:41

«Samtidig ble Norge en selvstendig nasjon», uttalte selveste Lars Roar Langslet ved en anledning.

Vi kjenner jo de historiske fakta. Seierherrene etter Napoleons-krigene bestemte ved Kieltraktaten av 1. januar 1814 at Norge ble avstått fra Danmark til Sverige som en slags erstatning for at Sverige måtte avstå Finland til Russland. Fra det såkalte notabelmøtet 16. februar, en måned etter Kieltraktens definitive beslutning, til riksforsamlingen på Eidsvoll 10. april til 17. mai, gjorde nordmennene et oppriktig forsøk på å lage en grunnlov. Men den grunnloven ble ved svenskenes militære aksjon 16. juli til 14. august fullstendig forandret og derved også selvstendighetstanken. Under stortingsforhandlingene 7. oktober til november ble den endrede grunnlov godtatt av Sverige.

Det norske Storting ble dominert av embetsmenn, og regjeringens medlemmer utpekt av de svenske konger. Den norske statsmini9iister hadde sete i Stockholm. De egentlige regjeringssjefer var stattholdere innsatt av svenskene helt til 1873. En viss selvstendighet fikk vi først etter parlamentaismen i 1884. Men det var mange stridstemaer som etter hvert dukket opp. Etter over fire hundre år med danskevelde mente danskene at vi måtte være med på å betale ned en del av den danske statsgjelden. Aftenposten 24. juni 1896 tok opp problemet med «kabinettbevilgningen». Den viste Norges del av utgiftene til det svenske diplomatiet. Pengene ble bevilget av Stortinget 5. juli 1896. På en stor felles manøver på Etterstad i 1821 ble de svenske soldatene utstyrt med 80 skarpe skudd pr. mann, mens de norske fikk ingen.

Vi ble en selvstendig nasjon først da unionen ble oppløst 7. juni 1905. Man kan jo i ettertid bare spekulere over hvordan det hadde gått med «Unionen» om notavelmøtet ikke hadde funnet sted.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke