Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
2018 - et spesielt år i strømmarkedet

Publisert: 04.jan.2019 12:57
Oppdatert: 04.jan.2019 13:15

Stange Energi tar med dette innlegget utfordringen fra Knut Herefoss 2. januar og skal forsøke å svare på hvilke faktorer som er styrende for kraftprisene.

Året vi har lagt bak oss, har vært et år med like høye strømpriser som vi hadde i 2010.

Januar var snørik, og vi hadde en hydrologisk situasjon (snø og vann) bedre enn normalen (snitt 1991-2015). Det var derfor en forventning om at strømprisen ville holde seg lav gjennom våren og sommeren. I midten av april ble det et overraskende væromslag, som førte til at snøen som skulle smelte og fylle opp vannmagasinene fordampet i løpet av bare noen uker. I tillegg fikk vi en historisk fin og tørr sommer. Den tørre sommeren bidro til et underskudd i vannmagasinene på hele 35 TWh, som igjen ga svært høye kraftpriser gjennom hele sommeren. Prisnivået holdt seg deretter høyt gjennom hele 2018.

Også andre faktorer som påvirker strømprisen, som klimakvoter (CO2) og kullpriser, steg mye gjennom 2018. Det har også vært en stor prisøkning på elsertifikater (en avgift for finansiering av ny fornybar energi, bestemt av Norges Vassdrags- og Energidirektorat).

Kraftmarkedet og prisutviklingen er vanskelig for mange forbrukere å forstå, og kraftprisene styres av flere faktorer. Hvor mye hver enkelt faktor påvirker er umulig å si, men den viktigste driveren for at kraftprisen skal bli lavere, er en mild og nedbørsrik vinter.

Stange Energi kjøper inn strømmen på kraftbørsen, på lik linje med alle andre som selger strøm til norske forbrukere i spotmarkedet. Stange Energi har fokus på konkurransedyktige strømpriser til sine kunder, utfra de til enhver tid rådende forhold i strømmarkedet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke