Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
2018 er mye verre enn 1947

Publisert: 23.jul.2018 15:06
Oppdatert: 23.jul.2018 15:16

Flere har i de siste ukene sagt at vi nå opplever den verste tørken siden 1947. Mange tror dermed at 1947 var like ille som det vi opplever nå, men det er ikke tilfelle.

Hamar Arbeiderblads værekspert Eiliv Sandberg viste i artikkel 7. juli her i avisa at det var lite nedbør i mai 1947, men at det ikke var så varmt som i mai nå i år. Juni og juli 1947 hadde omtrent normale temperaturer og nedbør, men så kom en uvanlig tørr og varm august med 22 dager uten nedbør.

Det vi opplever nå er langt mer dramatisk. Fordi vi har nå hatt over to måneder med sammenhengende rekordvarme og tørke. Tørken i 2018 er mer alvorlig enn noen gang målt i Sør-Norge. Jordbrukets avlinger er det tydeligste bevis på dette.

Statistisk sentralbyrå sin statistikk fra 1945, -46 og -47 viser at tørken i 1947 var moderat. Totalavlingen av gras i 1947 var like god som de to foregående årene. Totalavlingen av korn og erter var om lag 25 prosent lavere enn -45 og -46.

Tørkeperiodene i 1947 hadde altså liten effekt på avlingene sammenlignet med i år hvor total avling av matkorn, fôrkorn og erter neppe blir mer enn det halve av normalen, og fôrvekster sør for Trondheim får en avlingssvikt på rundt 70 prosent.

Dette er svært alvorlig for landets matproduksjon. Dessverre er det bare en forklaring på hvorfor det har blitt så ekstremt, og det er global oppvarming. I løpet av de siste 10 årene har ekstremene kommet på rekke og rad. Mest i form av ekstremregn. I tillegg har endret nedbørsmønster med unormalt mye regn i periodene for våronn og innhøsting gitt reduserte avlinger og kvalitet. Unormalt mye regn i juni og juli har i enkeltår gitt store problemer for grashøsting.

Menneskelig aktivitet og utslipp av klimagasser er hovedårsaken til at verden allerede er en grad varmere enn normalen. En grad global oppvarming er store mengder varmeenergi som påvirker alt vær til det mer ekstreme. Den eneste fordelen med at det er vi mennesker som har skyld i oppvarmingen, er at vi sjøl kan kutte utslipp og dermed hindre at vi får katastrofale konsekvenser av klimaendringene. Men, da må vi trå til så det monner nå.

Høgskolelektor Høgskolen i Innlandet

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke