Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
2019 - godt nytt år?

Publisert: 03.jan.2019 13:39
Oppdatert: 03.jan.2019 13:46

Arbeiderpartiets grunnvoll er tuftet på verdiene frihet, likeverd og solidaritet. Dette verdigrunnlaget får selvsagt et innhold og en praktisk utforming etter hvert som samfunnet utvikler seg. For meg fremstår nødvendigheten av å hegne om disse verdiene enda mer nødvendig i dag enn noen gang.

Den viktigste lærdommen fra 2018: Økte forskjeller både politisk, økonomisk og geografisk.

Jeg forsøker å heve blikket. Her i flotte, trygge Hamar, lever de fleste av oss i en tilværelse preget av betydelig velstand og sosial trygghet.

Ser vi på Europa, er bildet mer «urolig». I Ungarn regjerer ultrakonservative krefter, i Polen og Tsjekkia er også slik krefter på fremmarsj. I Frankrike er glansbildet av Macron i ferd med å falme. De «gule vestene» er blitt symbolet på et opprør mot store forskjeller og urettferdig fordeling av samfunnsgodene. I England synes det å ha «låst seg» i en uforsonlig og vanskelig situasjon.

Økonomisk, geografisk og sosial urettferdighet føler jeg er nøkkelen til å forstå uroen og polariseringen i vår tid. Selv i lille, fredelige Hamar ser vi tendenser; mange - for mange - går på soialtrygd. Antall barn i lavinntektsfamilier er doblet på 12-15 år. Forskjellene øker.

Når man da «topper» det hele med situasjonen i USA, og vår tids desidert største utfordring -klimakrisen - blir nok flere enn meg alvorlig urolige. Meg og Mitt synes å være tidens mantra mange steder. Forskjeller er som regel berikende og bra. Det gir mangfold og inspirasjon. For store forskjeller skaper ofte uro og det som verre er.

Hjelper det å gjøre noe lokalt for å snu en slik utvikling? «“Landsmor» Gro sa en gang: «Alt henger sammen med alt.» «Tenke globalt og handle lokalt», er også en uttrykksform. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Vi skylder kommende generasjoner å gjøre et alvorlig forsøk.

Godt nytt år- håper jeg!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke