Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
REGJERING: Statsminister Erna Solberg tar selfie med sin nye regjering. Men uten noen fra Innlandet på bildet.Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
 
22 statsråder - ikke én fra Innlandet
Aldri har det vært så mange statsråder i regjeringen, likevel finnes det ikke èn statsråd som representerer Innlandet. Det er graverende av flere årsaker.

Publisert: 25.jan.2019 15:05
Oppdatert: 25.jan.2019 15:14

For det første kan det virke som det er et mønster: heller ikke tidligere har Innlandet vært representert i Ernas regjering. For det andre er det ekstra kritisk nå, fordi dette er en flertallsregjering. En flertallsregjering der 80 prosent av representantene kommer fra byer.

Det er beklagelig for regionen at regjeringspartiene i Innlandet ikke har reagert på skjevheten. Bare Ringsaker Sp - og Høyre i Trøndelag har reagert. I Trøndelag er det opprør, fordi de for første gang på 50-60 år, med unntak av under Jaglands regjering (96-97), ikke er representert i regjeringen. I Innlandet kan det virke som om det betraktes som en normalitet.

Innlandets – og distriktskommunenes - mangel på tilstedeværelse i regjeringen skader ikke bare Innlandet og distriktskommunene, men landet som helhet.

Innlandet utgjør alene et område 10.000 km2 større enn Danmark. Her er Forsvarets tilstedeværelse betydelig. Her har hæren sin hovedbase i Sør-Norge, Rena Leir, HV-05, Terningmoen, Vernepliktsverket i Hamar, Forsvarets sikkerhets avd., cyberforsvaret og hærens samband, Jørstadmoen. Vi finner også Raufoss Industripark, NTNU Gjøvik- informasjons- sikkerhet- og kommunikasjonsteknologi og et bredt digitalt nettverk.

Innlandet er en betydelig aktør innen bioteknikk og -økonomi, Heidner er den blågrønne bioteknologiklyngen lokalisert rundt Hamar. Klyngen har tatt mål av seg til å bli et bioøkonomisenter i verdensklasse for innovasjoner innen bærekraftig matproduksjon, gjennom forskning, innovasjon og kommersialisering rundt genetikk, fruktbarhet, kortreist dyrefôr og restråstoffer. Ingen regioner har mer av de landbaserte ressurser (jord og skog) enn Innlandet. Dette er ressursene som vil være utgangspunktet for fremtidens verdiskaping. Innlandet har de beste forutsetningene til å bli et nasjonalt sentrum i overgangen fra fossile til fornybare ressurser.

Uten representasjon i regjering har regionen mindre anledning til å snakke regionens og distriktenes sak. Vi lever i en verden som endrer seg raskere enn før. Digitale krefter påvirker hvordan vi bør tenke om skole, utdanning, velferd og næringsliv. Behovet for å være koblet på beslutningsprosessene og ha en stemme inn i debatten har aldri vært større.

Det er kort og godt er demokratisk underskudd. Manglende representasjon vil kunne bidra til at avstanden mellom by og land bare blir enda større.

Med Stortinget i ryggen er det i stor grad opp til regjeringen å bygge landet, men det er Innlandet som sitter med byggeklossene vi trenger framover. Derfor burde også regionen være representert.

I forbindelse med kommunereformen skrev Regjeringen:

«Representativitet er et anerkjent demokratisk prinsipp og viktig for politisk tillitsbygging. Den valgte forsamlingen som skal ta beslutninger på vegne av befolkningen bør gjenspeile befolkningen som har valgt den.»

Det er åpenbart langt mellom ord og handling.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke