Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
25.000 utei Hamari helgen
Festival-tid: Det er best det ikke blir regnvær i helga, for i så fall blir det veldig mange blaute folk i Hamar.

Publisert: 05.jun.2015 04:00
Oppdatert: 05.jun.2015 08:40

For det er ingen helg dette året det vil være mer folk ute på ulike arenaer enn akkurat denne. Ølfestivalen tjuvstarter allerede torsdag og fortsetter til lørdag kveld. Lørdag og søndag er det både Stoppested verden på Jernbanemuseets område, og Briskebyturneringen – Norges største to-dagers fotballturnering – på de fleste steder der det kan spilles fotball i denne byen. Og slik blir det folkevandringer av.

Stoppested Verden trakk 12.500 publikummere i fjor, og det kan gjenta seg i år. På Briskebyturneringen vil rundt 5000 unge fotballspillere delta, og all erfaring tilsier at det blir minst like mange foreldre til stede på banene. Ølfestivalen blir i så måte en lillebror, men trekker også til seg mange tusen øltørste med maksimal værflaks.

Kort sagt skal en ha bortimot god grunn til ikke å være ute på noe i helgen. Og det går ventelig et år før neste gang noe tilsvarende skjer.

Og dette er bare starten på festivalsommeren. Neste helg er det klart for årets utgave av Middelalderfestivalen. Og deretter kommer turen til Kirsten Flagstad Festival. Det blir ikke riktig like mye folk ute som denne helga, men Middelalderfestivalen kan glatt trekke bortimot 8.000 med riktig vær. Og Flagstad-festivalen kan også komme opp i flere tusen med klaff på utekonserten på Stortorget.

Den festivalen som ikke er her i år, er som kjent Hamar Music festival. Og kanskje sier det også noe om hvordan festivaltrenden har utviklet seg. «Det er ikke lenger nok med en bråte band på en scene,» skrev Aftenposten i en artikkel denne uka; «Festivaler må kunne by på nogo attåt».

«Vi må jo utvikle oss,» uttalte i den forbindelse Siri Narverud Moen på vegne av Slottsfjell, og presenterte sitt program for både humor, teater, mat og mye mer. For selv på festivaler der musikken har hovedfokus, er det en rekke ulike kulturuttrykk som kommer inn.

Slik har også flere av Hedmarks festivaler drevet i såpass mange år at de vel nærmest har vært skikkelig forut for sin tid. Det gjelder tydeligst Stoppested Verden, som helt fra starten har hatt en gjennomført flerkulturell profil, og som alltid har kombinert musikk, dans, mat, teater, bildekunst og en rekke ulike aktiviteter for store og små. Noe av det samme gjelder for så vidt Middelalderfestivalen, som også kombinerer konserter, utstillinger, foredrag, konkurranser, salg og mat. Og det gjelder Volumfestivalen, som kombinerer musikk, teater, litteratur, film og bildekunst. Det som kreves av dem som inviteres til å delta, er at de er fortrinnsvis unge, at de har en eller annen slags tilknytning til Hedmark, og bedriver en eller annen form for kunstnerisk aktivitet – nærmest samma hva.

Felles for alle festivalene, hva de enn driver med, er at de bidrar til å gjøre det ekstra trivelig å bo i Hamar og på Hedmarken. Festivalene er blitt høydepunkter i året for svært mange; kanskje er det ikke alltid like oppsiktsvekkende det som skjer, men likevel hører det med å ta en tur for å få det med seg. For det er så innmari hyggelig alt sammen.

Det som festival-arrangørene ikke har vært like flinke til, eller sett som like viktig, er at festivalene også kan være et middel til å tiltrekke seg nasjonal oppmerksomhet. For utenfor Hedmarks grenser, er det nok de færreste som kjenner til alt som skjer her.

Sammenlignet med en nasjonal festival som Norsk litteraturfestival som nettopp er arrangert på Lillehammer, ser vi forskjellen med all tydelighet. Litteraturfestivalen på Lillehammer la grunnlaget for nasjonale kulturoppslag så å si hver eneste dag. Og en av oppslagskandidatene var riktig så hedmarksk, i form av Ted M. Granlund og hans poesibil, som kjørte kinesiske lyrikere i verdensformat helt inn på scenen i Maihaugsalen. Samme Ted var for øvrig presentert også på Rolf Jacobsen-dagene i Hamar i vinter, men opplegget var langt fra til de grader utadvendt som på Lillehammer. Så kanskje vi også bør bli ivrigere til å markedsføre og popularisere hva vi har å by på?

For vi har det nasjonale stoffet inne. Det viste seg med all tydelighet i fjor, da Dag Solstad kom til Jacobsen-dagene i Hamar med slakt, og holdt et foredrag som siden har gått landet rundt og ble regnet som en av de store litterære happeningene her til lands i fjor. Etterpå har svært mange forholdt seg til foredraget, men ikke så mange er kanskje klar over at det var i Hamar det skjedde.

Prisutdelinger er generelt en framifrå anledning til å skaffe seg nasjonal oppmerksomhet. Og den store anledningen til å skaffe en festival internasjonal oppmerksomhet gjennom en prisutdeling, var planleggingen av en storslått Kirsten Flagstad Minnepris i millionklassen i 2013. Daværende kunstnerisk leder for Flagstad-festivalen Bjørn Simensen var arkitekten bak planene, og det slo ned som en bombe rett før festivalen i 2012 at planene ikke fikk den nødvendige statlige støtten. Det var en pris som en gang for alle ville ha gjort Hamar kjent på det internasjonale operakartet. Men det skjedde ikke. Og noe tilsvarende storstilt forsøk på å gi noen av Hamar-festivalene en nasjonal og internasjonal posisjon, har vi ikke sett maken til.

Så kanskje er tiden inne til å begynne å tenke enda større igjen? For vi har så utrolig bra å by på, og hele sommeren er full av det. Tenk bare på alt som skal skje på Stoppested Verden i helgen – en festival rettet nettopp mot å trekke verden til Hamar. Vi er superheldige vi som får oppleve det. Men vi holder det fortsatt litt for oss selv.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke