Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
ØKO-TUN: Katrine og Amund Aalstad på Møystad gård.Foto: Eli J. Haugen
 
30 ganger økt matproduksjon med Øko-Tun
I en tid da journalistikk er avhengig av liker-klikk på sosiale meder for å overleve i det tabloide mediebildet, er det desto viktigere med saklig og objektiv informasjon for å få frem det hele og riktige bildet av en nyhetssak.

Publisert: 29.okt.2017 12:24
Oppdatert: 29.okt.2017 17:00

Fulldyrket jord defineres som «dyrket til vanlig pløyedybde og som kan benyttes til åkervekster eller til eng og som kan fornyes ved pløying». 230 dekar av arealet på Møystad er denne type dyrket mark, og er ikke søket omdisponert til andre formål. Arealet er de siste årene omarbeidet til økologisk hvor det hverken benyttes pesticider eller kunstgjødsel.

Etablering av et Øko-Tun på Møystad gård (sju eneboliger er lagt inn som forsalg i kommuneplanen), hvorpå et areal på 28 dekar blir berørt. Dette arealet er per i dag nedhogget skog, delvis på fjell, med nå mulighet for innmarksbeite. Et ugjødslet innmarksbeite på 28 dekar vil kunne produsere 300 kg storfekjøtt per år. Dette tilsvarer 500.000 kcal mat målt i energi per år. Ett voksent menneske trenger ca. 850.000 kcal per år. Altså vil det berørte arealet i dag kunne produsere mat for ett menneske i ca. åtte måneder.

Matproduksjon i et ØkoTun på Møystad skal baseres på prinsipper om småskala polykultur dyrkning av frukt, bær, grønnsaker og korn, samt høner i en lukket syklus. Uten bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel. Beboere står selv for denne matproduksjonen basert på frivillig innsats, tilsvarende 4 timer per uke per husstand. Halvparten av de 28 dekar skal brukes til formålet matproduksjon. Utfallet av denne matproduksjonen beregnes konservativt til 15 millioner kcal, fordelt på matgruppene frukt, bær, grønnsaker, salat, korn og egg. Dette er 30 ganger mer mat målt i energi enn hva vi kan produsere på dagens areal, og nok mat til over 17 voksne mennesker gjennom et helt år.

Volumberegningene for denne matproduksjonen, basert på det bærekraftige syklus-system som denne artikkelen viser til, som oftest omtalt som Permakultur, er egne erfaringer siden 2011. Da etablerte Møystad gård denne type dyrkningsteknikker på alle de omtalte matgruppene i denne artikkelen. Andre tilsvarende etablerte økogårder og matprodusenter som baserer sin produksjon på biomangfold og syklustankegang i Norge og utlandet, vil kunne vise til samme volum av produsert mat per dekar. Et godt eksempel er Ridgedale gård i Sverige.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke