15. sep
 
600 flere fullfører i dag enn for ti år siden

Videregående opplæring i Hedmark er en suksesshistorie. 600 flere elever fullfører og består videregående skole i dag enn for ti år siden. Dette er svært positiv og både lærere og andre ansatte som jobber med videregående opplæring i Hedmark fortjener ros.

Å utdanne ungdommene våre er noe at av det viktigste vi gjør. I dag har de som ikke fullfører videregående få sjanser til å skaffe seg jobb og inntekt. Derfor er det viktig at alle er med å bidrar til at enda flere ungdommer lykkes. Akkurat det klarer ikke fylkeskommunen alene.

Fortsatt er det alt for mange som ikke klarer å fullføre videregående skole. Kommunen du bor i har mye å si for om du lykkes eller ikke. Du har større sjanse for å få deg en utdanning om du bor nord i Hedmark enn om du bor i sør. Slik skal det ikke være. Det handler ikke om det videregående skoletilbudet, men rett og slett om hvor gode barne- og ungdomsskoler vi har i kommunene våre.

Elevenes kompetanse og karakterer fra grunnskolen er av avgjørende betydning for om våre ungdommer fullfører og består videregående oppæring. Oversikt over grunnskolepoeng de siste fem årene viser at kommuner i Nord-Østerdal ligger suverent i toppen, mens kommuner sør i Hedmark ligger i bunnsjiktet. Gjennomsnittet i Hedmark er på 40,4 grunnskolepoeng, den beste kommunen har et snitt på 43,5 grunnskolepoeng, og den kommunen med lavest snitt er helt nede på 37,9 grunnskolepoeng. Vår tilstandsrapport viser at du bør ha over 35 grunnskolepoeng for å kunne klare videregående skole. Når gjennomsnittet er på 37,9 er det opplagt at mange er dårlig rustet til å komme seg gjennom utdanning og ut i jobb.

Å få til en god kultur for læring er et ansvar som alle må dele. Lokale politikere må ta ansvar for å sette fokus på kvalitet i skolen og være gode skoleeiere. Vi ser at det er en tydelig sammenheng mellom de kommunene der aktive og engasjerte kommunepolitikere etterspør resultater og setter krav til sin administrasjon - og de som faktisk forbedrer resultatene. Skal vi nå klare å heve andel elever som fullfører og består videregående skole så er vi avhengig av en gjennomgående kvalitetsheving av oppvekstområdet fra barnehage til skole i den enkelte kommune.

Videregående skole er et minste krav i dag for å få seg jobb. Utdanning er noe av det viktigste vi gjør for samfunnsutviklingen i Hedmark. Dette må alle kommuner i Hedmark ta innover seg. Vi håper at alle politikere i Hedmark setter kvalitet i skolen på dagsorden i sine kommune.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke