Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
8. mai mer enn en veterandag
8. mai er en nesten glemt dag i norsk (markerings)-historie. Det er en dato viktigere i vårt lands historie enn de mange religiøse høytidsdagene, enn 1. mai, jeg hadde nær sagt 17. mai også.

0
Publisert: 25.mai.2016 04:03
Oppdatert: 25.mai.2016 04:02

Ikke alle vil være enig, også fordi mange ikke vet hva datoen 8. mai representerer. Det blir ikke bedre av at knapt noen heiser flagget den dagen. Det burde vi gjøre, 8. mai burde vært en offentlig fridag, gjerne på bekostning av dager som andre påskedag, «himmelspretten» eller andre.

Det kommer ikke til å skje. Dessverre. Ikke desto mindre er det viktig å minnes dagen i vidt perspektiv, ikke bare for noen høyst fortjente.

8. mai er vår nasjonale frigjøringsdag, dagen den tyske okkupasjonsmakten kapitulerte i 1945. Like lite som løsrivelsen fra Danmark i 1814 var nordmenns verk, like lite var den gjenvunne frihet 8. mai 1945 et resultat av egen innsats alene. Vi vant fordi de allierte vant. I Europa markeres frigjøringen den 7. mai, i Russland (daværende Sovjet) 9. mai. Ikke alle land fikk sin frihet, landene i sentral- og Øst-Europa ble utsatt for nok en okkupasjon, en kommunistisk fram til Murens fall i 1989 og Sovjets implodering i 1991.

Nordmenn deltok aktivt i kampen, særlig på havet. Vår handelsflåte sikret vår eksilregjering midler til også materielt å kunne støtte opp om motstandskampen her hjemme. Norske flygere utmerket seg, vår marine gikk konvoistøtte på Atlanteren og til Murmansk, spesialstyrker blir aldri glemt etter eksempelvis aksjonen på Rjukan natt til 28. februar 1943. Alle disse veteraner fra kamp også etter krigen bør, skal og må minnes og hedres

Men kampen for vår frihet var her hjemme mer enn noe en holdningskamp for de grunnleggende verdier som preger en liberal rettsstat. Fremst i kampen gikk idrettsorganisasjoner, lærere og kirken. De motsatte seg nazifiseringen med risiko for seg og sine. 90 prosent av lærerne skrev under mot Quislings naziskole, vel 1.000 ble fengslet, røft halvparten deportert til Kirkenes. Dagens lærerstand ville knapt kommet i nærheten. Rundt om deltok unge og gamle i sivil motstand, selv om den store majoritet tilpasset seg, ikke i ideologisk mening, men i den økonomiske hverdag.

Det er dette verdiaspekt vi ikke må glemme. Det var disse verdier vi brukte militære midler for å nå. Jeg er 100 prosent for at våre veteraner skal hylles på en slik dag, at kommunene her rundt setter opp markeringsmøter, at kongen, selvsagt kongen, er på Akershus festning for å hylle. Men dersom dette, slik tendensen i mine øyne har vært de senere år, blir nær synonymt med veterandag, da har vi devaluert dagen. Den er så mye mer, den er militær, sivil – og evig, så lenge vi verdsetter det liberale Vesten.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke