15. sep
Grensesetting: Ta en prat med ungdommen din. Bildet er fra filmen «Hjertestart» med Kristoffer Joner og Kristoffer Bech.Foto: Norsk Filmdistribusjon
 
8. mars: Om «sånne» jenter
«Alle kjenner noen som har opplevd seksuelle krenkelser, eller så har man opplevd det selv».

Publisert: 07.mar.2018 15:34
Oppdatert: 07.mar.2018 15:44

Dette forteller ei jente i Barneombudets nye rapport. Seksuelle krenkelser i ungdomsmiljø er et hinder for likestilling.

Spredning av nakenbilder, «pussygrabbing», «slutshaming» og sexpress. I den digitaliserte hverdagen skjer dette overalt, også i skoletida. Dette rammer spesielt unge jenter, som forventes å balansere på en knivsegg når det gjelder seksualitet. Det vil si å være passe sexy, men ikke ha et rykte om være «løs», uavhengig av om ryktet har rot i virkeligheten eller ikke. Gutter risikerer ikke på samme måte som jenter å få et negativt stempel for å ha ligget med mange. Presset for å ha sex som statusmarkør er stort. Gutter skal være pågående og aktive, jenter skal være tilbakeholdne – spillet er sånn. Baksiden av medaljen er at fordi gutter skal tøffe seg, forventes de også å tåle mer av seksuelle krenkelser. Hvis de sier fra blir de oppfattet som svake. Her taper begge parter.

Mangel på kunnskap gjør at ungdommer ikke alltid klarer å plassere grenseoverskridende atferd som straffbare forhold. I boka «En sånn jente» beskriver forfatteren Monica Flatabø hva ungdommer definerer som voldtekt. Mange ser på voldtekt som noe voldelig, utført av ukjent gjerningsperson og som et overfall. Det relasjonelle aspektet, der overgriper og utsatt kjenner hverandre, ofte på fest, er med på viske ut grensene. Flatabø beskriver en voldtektssak fra en fest som endte med domfellelse, der omgangskretsen ikke vurderte saken som en «ekte» voldtekt. Ulike forventninger til gutter og jenter, der jenter vurderes etter strenge kriterier for seksuell praksis, fører ofte til skyld- og skamfølelse for de som er utsatt for overgrep.

Er det slik at jenter bare må finne seg i å være seksuelle mål inntil de sier «nei» eller aktivt motsetter seg seksuelle handlinger? I ungdomsmiljø ender ansvaret for overgrep fort opp hos de som blir utsatt for det. En av mødrene Flatabø skriver om, fortalte at hun hadde snakket med sin sønn om sex, og at han måtte være «en gentleman».

Hun hadde ingen aning om hva som skjedde på fester sønnen hennes deltok på. For hva vil det si å være en «gentleman»? Vi voksne må involvere oss og snakke med ungdommene om hva som er greit og ikke greit. Som samfunn har vi fortsatt en lang vei å gå for å oppnå reell likestilling mellom jenter og gutter. I anledning Kvinnedagen 8.mars: Ta en prat med ungdommen din om seksualitet, grenser og grensesetting!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke