15. sep
 
85 prosent bompenger?

Publisert: 12.des.2018 16:14
Oppdatert: 12.des.2018 16:24

Det er med noe undring jeg leser innlegget fra Guttorm Tysnes om riksveg 3/25 i avisa mandag 10. desember. I dag har saken også vært i spørretimen i fylkestinget og jeg kan rapportere om ett tverrpolitisk fylkesting som ønsker å følge muligheten for å bygge vei mellom Løten - Hamar så raskt som mulig. Dette har også vært innspill i flere runder fra fylkestinget.

Når Tysnes fastslår at det er logisk at bompengene ligger fast etter vedtak i Stortinget, må det bero på en misforståelse. I det omtalte prosjektet så har det hele veien vært en fordeling på 40/60 mellom stat og bompenger. I vedtaket skal bompengeandelen være på 3,3 milliarder og staten sin andel være på 2,1 milliarder. Det er ikke skilt i vedtaket på disse to finansieringskilder.

Derfor kan heller ikke Regjeringen eller Tysnes bare fastslå at det er ok at bilistene nå plutselig skal betale over 85 prosent av kostnaden. Vi har også fra fylkeskommunen garantert økonomisk for prosjektet. Slik sett så er det fylkeskommunen som bærer risikoen med denne veibyggingen. Da kan vi ikke akseptere at staten skal sitte igjen med hele besparelsen fordi anbudet ble lavere enn antatt.

Fylkesrådet har nå bedt om ett møte med departementet for å jobbe videre med det gode forslaget fra Taale Stensbye som vil gi raskere vei mellom Løten - Hamar. Her vil vi påpeke at dette må skje med en rimelig byrdefordeling som forutsatt i opprinnelig budsjett, men også rettferdig bompengefordeling. Det betyr i klartekst også en bom på strekningen mellom Løten - Hamar. I sum vil uansett dette bety lavere pris i det opprinnelige prosjektet samtidig som bommene nok kan stå i en kortere tid enn forutsatt fordi man da får langt flere bilpasseringer totalt sett på de to strekningene.

Oppsummert så ønsker vi det samme som Tysnes, men at det må foregå på skikkelig vis og med en rettferdig byrdefordeling. Jeg tror det ikke er lokalpolitisk uenighet om dette.

fylkesråd (Ap)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke