17. sep
9. april 1940: Sendte oss ut av en dvale. Vi hadde hold oss utenfor 1. verdenskrig, skjønt vi støttet i realiteten England og var avhengig av dets (flåte)vern, vårt forsvar var svakt. WW2 - Norway. The German attack on Norway. German troops marching on Karl Johans street. Original bildetekst:
 
9. april - lytt til Sunde

0
Publisert: 11.apr.2016 04:00
Oppdatert: 11.apr.2016 04:00

MENINGER

Klart. Men som borger i et demokratisk land, er det ikke uten betydning at vi kjenner avgjørende begivenheter som har formet vårt lands historie. 9. april er en.

9. april 1940 sendte oss ut av en dvale. Bak oss hadde vi 126 år med egen grunnlov, allianseuavhengighet, nøytralitet og fred. Vi hadde hold oss utenfor 1. verdenskrig, skjønt vi støttet i realiteten England og var avhengig av dets (flåte)vern, vårt forsvar var svakt, bygd ned i store deler av mellomkrigstiden, med ulik begrunnelse.

I aprildagene kom meldinger om mulig angrep, utenriksminister Koht opptrådde egenrådig, ordre om mobilisering ble ikke sendt før det var for sent, mye gikk ikke spesielt bra. Men noen holdt mål; en var kommandanten på Oscarsborg, Birger Eriksen, som under en meget usikker situasjon beordret sending av salvene som senket Blücher. Dette ga en annen kraftfull person, stortingspresident Carl J. Hambro, tid til å organisere flukt for kongehus, regjering og Storting. Helt avgjørende for motstandskampen og de ulike nei til Tysklands krav.

Dette formidles fortsatt i våre skoler, stor sett kort. Selv lar jeg meg tidvis «imponere» over hvor lite mange elever etter grunnskolen kan. For å kompensere kan skolen og andre som vil lære mer om dette avgjørende døgn, forløpet til og tiden etter, søke kunnskap utenfor. Det gjøres i andre sammenhenger. Eksempelvis er norske elever ganske gode på nazismens «menneskesyn» og undertrykking, ikke minst fordi mange av dem har reist med Hvite Busser eller Aktive Fredsreiser døds- og konsentrasjonsleirer.

Selv var jeg med en videregåendeklasse til Ringsaker Historielags krigshistoriske samling og Formidlingssenter i Moelv hvor angrepet på Norge og kampene i nærområdet står i sentrum. Det er et interessant sted. Fysisk og på formidlingsplanet om man er så heldig å få lytte en som kan sitt stoff, bruker seg selv som medium for engasjert overføring.

Vi møtte en slik formilder, tidligere forsvarssjef Harald Sunde. Jeg har hørt ham før. Jeg har besøkt mange museer og hørt mange foredrag. Det er ikke ofte man går ut like opplyst i sinnet og lutret i sjelen som etter seansen i Moelv. Jeg oppfordrer andre til, om de vil vite mer om tiden før, under og etter 9. april å lytte til Sunde. Det er en fortelling om krig, men mest av alt en påminnelse om uskyldig sivile som rammes og viktigheten av forsvar for demokrati og forhindring av krig. Ikke bare skoleklasser, men alle borgere som ønsker å være opplyst bør lytte. For ikke å snakke om pedagoger, på lærerutdanningene ikke minst, som ville hatt svært stort utbytte av å lytte til en som kan sitt fag, kan formidle og viser at han er dypt glad i å gjøre det.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke