buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Å sette alle bønder i samme bås

0
Publisert: 10.sep.2016 04:00
Oppdatert: 10.sep.2016 09:33

Igjen henges en hel yrkesgruppe ut. Et debattinnlegg kunne fortelle oss at bønder ikke er glad i dyra sine. Påstanden om at vi unge bønder er født inn i et miljø som driver med notorisk dyremishandling ble for drøy for meg. I tillegg blir bønder beskyldt for å ikke delta i den dyreetiske debatten, ei heller tåle kritikk.

Norge er ikke et land som egner seg godt for korn- og grønnsaksproduksjon. Klima- og terrengmessig ligger vi slikt til at grasavlinger er det som fungerer best. Hvis målet er å slutte og spise norsk kjøtt så sørg i alle fall for at det det erstattes med er dyrket i Norge, og ikke er frukt, grønnsaker og frø som er fraktet jorda rundt med båt først.

Videre blir Animalia omtalt som en bransje som står langt utenfor produksjonsdyrenes hverdag. Animalia er en bedrift som har veiledende roller for alle som jobber med dyrevelferd fra fjøset via transporten til slakting. Blant annet gjennom utvikling av egne dyrevelferdsprogrammer og etiske gjennomganger på slakteriene.

Vi skal ta dyrevelferd alvorlig, og selvfølgelig har vi bønder også forbedringspotensial. Som andre bransjer holdes vi under oppsyn. Vi revideres av KSL, og Mattilsynet utfører kontroller. En rapport fra Mattilsynet fra 2015 forteller om 9317 tilsyn hvor dyrevelferd var hovedfokus. I alle typer dyrehold ble avvik oppdaget. Blant annet var 25,8 prosent av tiltakssakene på kjæledyr saker hvor hastetiltak var nødvendig. For svin var prosentandelen 8,8.

Jeg håper at alle dyreeiere har tenkt: Hva er best for dyra mine? Jeg kan kjenne ubehag for at jeg ikke lufter bikkja mer, for at jeg skal tvinge en fri flokksjel av et ungdyr til å bli ridehest og også for at jeg ikke har alle grisene ute hele året. Men heldigvis har kunnskap og avl hjulpet oss til å forme dyr som tjener til vårt formål. På konkurransebanen i dressurridning, i skogen på jakt med drivende hund og i fjøset.

Det er ikke enkelt for oss som driver med husdyr å kommunisere vårt arbeid med dyrevelferd når vi eksempelvis må åpne med å ville pelsdyrnæringen nedlagt for å bli hørt. Jeg vil påpeke at det siste året har populære norske bloggere vært invitert i fjøs og på slakteri, og de siste ukene har NRK sendt direkte fra et melkekufjøs. Det er åpenhet i praksis.

Innleggsforfatteren påpekte i en kommentar at hun ikke er opptatt av levende bygder og kulturlandskap. Men hvor attraktivt det vil være å bo i Åsmarka uten nærbutikk og skole?

Å gre alle norske bønder over en kam og kalle oss for dyremishandlere er uansett langt over streken. Jeg har sett hester som åpenbart ikke lever naturlige liv, men jeg vet bedre enn at det er normen for bransjen. Som odelsjente, hestejente og hundeeier tar jeg selvfølgelig anklagene personlig.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat