Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Abortloven - men er det så enkelt?

Publisert: 21.nov.2018 16:11
Oppdatert: 21.nov.2018 16:17

Aftenposten har debatter om abort på Facebook som kan være interessante. KrF vil bort fra dette som de kaller sorteringssamfunnet hvor det kan gis tillatelse til abort hvis barnet har kromosomfeil eller annen lyte. At en vil verne om liv her og inkludere alle i samfunnet slik at barn med Downs syndrom eller andre skavanker kan få vokse opp, er jo prisverdig.

Men er det så enkelt? Abortloven har jo stått fast i de fleste partier. Kan et lite parti som KrF få igjennom store økonomiske løft i samfunnet for et godt liv for disse barna både som barn og voksne? Som sykepleier og arbeid på en barneavdelingen vet jeg litt om dette, skriver en som har opplevde dette på kroppen. Det er 50 prosent sjanse for at et foster med Downs syndrom fødes for tidlig. Det kan være komplisert belastende både for barnet, og for mor når barnet kommer hjem. De andre barnas behov kan bli satt til side fordi dette barnet trenger mye av mors tid. «Jeg valgte abort fordi jeg var redd for at dette barnet mitt med Downs syndrom ville få et vondt liv», skriver hun.

Hun var også redd for at familien ville gå i oppløsning. «Men jeg har aldri grått så mye og skammet meg så mye som i ukene og månedene som kom», forteller hun. «Kanskje hadde jeg valgt annerledes hvis jeg hadde visst at jeg og familien ville få god tilgang på helsepersonell og hjelp i hjemmet, hjelp i barnehagen, hjelp i skolen. At det etter hvert dette voksne barnet ville ha et godt sted å bo, et verdig liv som tidlig aldrene og døende voksen med funksjonshemming. I dag er jo dette utopi», mener hun.

Med en enkel blodprøve som kalles NIPT kan en fastslå noe av dette som er viktig å få vite om barnet forteller hun, men bare under visse forutsetninger får en lov til å ta denne blodprøven i Norge. Da jeg ble gravid igjen, reiste jeg til Danmark og kjøpte denne prøven tidlig i svangerskapet. Det hadde jeg råd til.

Vil man ende med at de som ikke har råd til fosterdiagnostikk utenom ordinær ultralyd, er de som får barn med kromosomfeil?, spør hun. Da er det de med de med mindre ressurser som blir sittende med de større belastningene, skriver hun. Det er vel bra å få flere synspunkter her.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke