15. sep
 
ACER - dårlig for Norge og miljøet

Publisert: 04.apr.2018 13:49
Oppdatert: 04.apr.2018 14:06

Leder i Europabevegelsen i Hedmark, Maria Hollen skriver i HA 3. april at energisamarbeid (dvs.ACER) er bra for Norge og klimaet. Hollen nevner at ACER legger til rette for at fornybar energi utnyttes bedre, og bidrar til at ren energi kan erstatte energi fra olje, kull og gass. Til det er å si at lobbyister for næringslivet påvirker 70 prosent av kommisjonens lovverk.

Les Maria Hollens innlegg 3. april.

Med en sånn dominans vil miljøhensyn bli skviset utover sidelinjen hvis de påvirker markedets behov og profitten negativt. Dessuten påvirker økt kraftutbygging miljøet negativt, og det er også verdt å nevne at Kyoto-protokollen ble oppfylt ved kjøp og salg av klimakvoter som er avlatshandel og ikke reduserer noe utslipp. Den samme metoden vil man bruke for å oppfylle Paris-avtalen, men de reelle utslippene vil neppe minke. Det er storkapitalen i EU som først og fremst har interesse i å slå kloa i norsk vannkraft, og med RME får EU full forvaltningskontroll over norsk vannkraft ved å bestemme hvor mye kraft Norge skal eksportere, og dermed også bestemme legging av kraftkabler.

Med Norge i Acer vil industrien i EU få billigere kraft og en konkurransefordel, mens norsk industri, kommunale virksomheter og den enkelte forbruker vil få dyrere kraft. Det finnes ikke noe fornuftig argument for at Norge skulle tilslutte seg ACER da vi pr. i dag handler strøm med EU på mellomstatlig basis. En ordning som fungerer utmerket til fordel for alle parter. Det er derfor å håpe at våre etter all sannsynlighet mer fornuftige brødre og søstre på Island redder oss fra ACER-katastrofen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke