Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
ACER-konspirasjoner uten rot i virkeligheten

Publisert: 07.feb.2018 13:42
Oppdatert: 07.feb.2018 13:55

Det er etablert en del myter rundt ACER. Enkelte av disse mytene har blitt gjentatt så mange ganger at de nå presenteres som sannheter, blant annet av Thor Krefting Nissen i svar til meg i HA 5. februar.

«ACER utarbeider lover og regler», hevder Nissen. Her trengs en presisering. ACERs oppgave er å bidra til å utvikle regelverket på området, sørge for at medlemslandene følger den felles energipolitikken, og gi råd og innspill til de nasjonale regulatorene.

Irene Johansens innlegg 1. februar som Thor Krefting Nissen svarte på.

I få tilfeller kan ACER fatte bindende vedtak, men kun dersom et deltakerland ber om det, eller for å hindre langvarige og kostbare konflikter mellom deltakerland. Men dette gjelder ikke for EØS/EFTA-landene. ACER har ingen direkte myndighet overfor EØS-landene ettersom vi ikke er medlem i EU. Denne myndigheten er isteden lagt til EFTAs overvåkningsorgan, som for Norges del kan fatte vedtak rettet mot Norges vassdrags- og energidirektorat.

Videre skriver Nissen at «ACER vil presse Norge til å bygge flere utenlandskabler». Heller ikke dette er riktig. Det vil ikke bygges kabler fra Norge til andre land uten at Norge og det andre landet selv ønsker det.

Nissen gjentar også den tilbakeviste påstanden om at «strømmen vil bli betraktelig dyrere her hjemme». Hvorvidt strømmen faktisk blir dyrere er det uenighet om. Enkelte mener det vil bli litt dyrere i en begrenset tidsperiode, andre hevder det vil være det samme som nå, mens noen, deriblant NHO, tror strømmen kan bli billigere. Dette skyldes energieffektivisering og fordi det produseres stadig mer rimelig vind- og solkraft på kontinentet. Det er uansett bred enighet om at strømmen ikke blir «betraktelig dyrere».

Det EUs tredje energimarkedspakke og ACER derimot vil føre til er økt forsyningssikkerhet og mer stabile strømpriser i Europa, samt økt norsk eksport av klimavennlig, fornybar energi. Det er både god butikk og god klimapolitikk som Norge, Europa og verden for øvrig tjener på.

nestleder i Europabevegelsen

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke