15. sep
Ventetid: Advent med noe av det vi forbinder med ventetid. For andre har ventetid en helt annen betydning.
 
Advent - for noen tar ventetiden flere år
Utlendinger: Advent betyr ventetid. For noen av oss har begrepet ventetid en helt annen mening.

Publisert: 03.des.2018 13:18
Oppdatert: 03.des.2018 13:22

Advent betyr ventetid. For oss heldige nordmenn født i Norge kan vi fortrøstningsfullt gå inn i denne forventningens gledetid med lys på bord og i vinduer, på grana ute og på terrassen, i forvissning om at årets største høytid står for døra. Håp, glede og kjærlighet.

Tenk om noe av denne godhet og ønske om å gjøre andre godt kunne drysse ned over alle instanser som jobber med desperate flyktninger og asylsøkere som i sin form for advent venter på en avgjørelse, et vedtak som vil besegle deres håp og framtid. Deres adventstid kan ta år, år med desperate ønsker og håp om ikke å måtte vende tilbake til krig og fattigdom.

For to år siden ble jeg i statsråd oppnevnt til å sitte i Utlendingsnemnda (UNE). Dette er et svært ansvarsfullt, krevende, sjelegranskende verv, men også lærerikt og utviklende.

UNE er en domstolliknende nemnd, underlagt Justis- og beredskapsdepartementet. Vi behandler klager på UDIs vedtak, tuftet på reglene i Utlendingsloven og -forskriften. Pr. september i år har UNE behandlet 2.139 saker, derav 1.095 om familieinnvandring, 251 asylsaker, 483 statsborgerskap, 184 saker vedrørende varig oppholdstillatelse og 795 utvisningssaker. Ca 10 prosent av alle saker behandlet, er omgjort.

I mange vanskelige saker får vi hjelp av kunnskapsrike saksbehandlere og eksperter fra Landinfo, som sitter med oppdatert kunnskap om de forskjellige lands geografi, kultur, språk, etc. Dessuten møter gjerne en tolk for å kvalitetssikre kommunikasjonen mellom oss.

UNE er i utgangspunktet en helt uavhengig institusjon, der vi sjelden blir instruert av sentralmyndighetene. Derfor er vårt ansvar stort å få belyst hver enkeltsak på aller beste måte. Det handler om menneskeliv og menneskeverd, ikke noe må overlates til tilfeldigheter og slett saksbehandling.

De fleste saker er greie å forholde seg til, der dybdedykk i asylantens eller kandidaten for familiegjenforenings historie og troverdighet nøye blir etterprøvd. Ingenting overlates til tilfeldighetene, vi kan ikke bedrive den hensynsløse hensynsfullhet. Alle må behandles likt og likeverdig. Hvis noen lyver om opprinnelsesland, er det rett ut og rett hjem.

Imidlertid dukker det opp saker med stort rom for tvil og tolkning. Her blir det vanskelig for oss i nemnda, og hjerter og nyrer granskes, den store samvittigheten settes på prøve, og vi må av og til ta avgjørelser også basert på godt skjønn og folkelig fornuft og vett.

Jeg setter derfor pris på at jeg har et langt og innholdsrikt liv, både jobbmessig og i politikk, der jeg kan sette kjente elementer sammen på en forhåpentlig fornuftig, klok og rettferdig måte som grunnlag for gode vedtak. Det hjelper med forståelse og innlevelse i søkerens liv og historie når jeg sjøl har jobbet og bodd i krigssoner, opplevd skarpe situasjoner, blitt kastet på glattcelle - alt dette for at jeg tror på tøff innsats for rettferd og menneskeverd.

Det er også en tøff jobb som nemndmedlem å avgjøre menneskeskjebner som kan bety trygghet og godt liv heller enn tilbake til krig og elendighet. Når adventstiden for asylsøkere endelig er over, og de kanskje får varig oppholdstillatelse, har norske lokalsamfunn et stort ansvar for å se disse våre nye landsmenn, involvere, inkludere, se dem, invitere og bli invitert. På swahili har de et ord: ubuntu, som betyr «Jeg ser deg, jeg er fordi du er». Dette kan sjølgode nordmenn i sin forventningsfulle adventstid huske på nå som vi går mot vår største høytid. Det skal så såre lite til - åpne opp. Slipp dem inn! Vær et medmenneske som bryr seg!

Min bakgrunn fra Norad og WHO har lært meg mye om migrasjonens utfordringer og vårt ansvar. I alt mitt virke har jeg båret med meg og støttet meg til Dalai Lamas favorittbønn, som jeg pakker dette smule innlegg i, når vi nå går inn i vår egen velsignede adventstid:

Må jeg for all tid, både nå og i evighet,

Være en beskytter for dem som ikke er beskyttet,

En los for dem som har mistet veien

Et skip for dem som har hav å krysse

En bro for dem som har elver å krysse

Et fristed for dem som er i fare

En lampe for dem uten lys

Et tilfluktssted for dem som ikke finner ly

Og en tjener for alle i nød.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke